Vila Tomažič

Vila Tomažič

Vila Tomažič: v kamen vklesana zahvala

Ploščo je odkril zunanji minister Samuel Žbogar (KROMA)

Vila Tomažič - dom družine, ki se je zaradi zvestobe, odpora, velikodušja in tragične usode vpisala v trajen spomin Slovencev.
Tako piše na kamniti plošči, ki so jo v petek popoldne odkrili na pročelju rožnate vile na Ulici dei Porta. Na tisti tržaški rebri, ki se dviga nad Ulico Rossetti, na kateri si je pred petinsedemdesetimi in več leti tržaška meščanska družina zgradila svoj dom, ki je danes last Republike Slovenije.
Družini in njenim potomcem so se poklonili tržaški Slovenci in slovenska država. Prisotnost njenega zunanjega ministra Samuela Žbogarja je generalna konzulka Vlasta Valenčič Pelikan ocenila kot gesto podpore Slovencem v Italiji, a tudi kot odsev dobrega sodelovanja z italijanskimi prijatelji. Žal je slednje na krajši slovesnosti zastopala le deželna odbornica Federica Seganti. Tržaške občinske uprave ni bilo na spregled: kot bi se je ta del zgodovine ne tikal.
Zato pa so se je udeležili člani družin Tomažič in Colja, ki so konzulki podarili tudi staro reprodukcijo vile (gospa Mara Debeljuh pa je že pred časom podarila nekaj družinskih dragocenosti). Prisotna je bila goriška prefektinja Maria Augusta Marrosu, senatorka Tamara Blažina, deželni svetnik Gabrovec, pokrajinski podpredsednik Godina, občinska svetnika Furlanič in Švab, predstavniki krovnih ter stanovskih organizacij Slovencev v Italiji in drugi.

Ostali članki in slike v sekciji DOSJEJI

Poljanka Dolhar