Pust 2011

Pust 2011

Na 44. kraškem pustu je zmagal je Praprot: Trst je naš in Gorica t'di

Zmagoviti voz iz Praprota (Davorin Križmančič/Kroma)

Letošnji 44. kraški pust ima mnogo zmagovalcev. V prvi vrsti so zmagali merjasci, ki so s svojimi rilci ponesli Praprot in Opčine na prvi dve mesti uradne lestvice. Na grbi merjascev je zmagal tržaški župan Roberto Dipiazza, ki so ga tako Praprovci kot Openci izoblikovali na svojih vozovih. Zmagali so cestni znaki in vozniška dovoljenja gropajsko-padriške Lune puhne v konkurenci skupin mask, ki so za las odvzeli proseško-kontovelskim »trugam« slast zmage. Med velike zmagovalce včerajšnjega sprevoda po openskih ulicah je treba prišteti vseh 1291 pustnih šem, sopotnic vozov in protagonistk skupin mask, ki so s svojimi barvitimi kostumi, domiselnimi koreografijami in izvirnimi zamislimi pozabavali na tisoče in tisoče gledalcev. Več kot desettisočglava množica je bila s svojo prisotnostjo neobhodni okvir-protagonist prireditve. In seveda, med zmagovalce je treba uvrstiti tudi lepo, sončno vreme, ki se je po orkanski burji iz prejšnjih dni oddolžilo pustnim delavcem s svojim prešernim, skoraj toplim nasmehom.
Sonce ni zasijalo nad Opčinami po naključju. Pred dvema tednoma, na predstavitvi Kraškega pusta na Zidarichevi domačiji, sta kralj Krcebubi in kraljica Filomena Kavka Prstopavka zelo točno napovedala njegov prihod, kar se je tudi uresničilo. Ko bosta slekla kraljevska oblačila, bi lahko naskočila prestol elitnega zamejskega meteorologa Darka Bradassija ...
Kralj in kraljica sta se odprla sprevod na kočiji, ki jo je vodil kočjaž Mario, poganjala pa kobili Beba in Liša. Uvodna trebenska godba je predstavila tudi svoj otroški Rišto band, ki je s kuhalnicami in pokrvačami dajal ritem odraslim klarinetom, trobentam in bombardonom. Prvi so po ulicah zaplesali romjanski sadeži, od ananasa do grozda, jabolk, pomaranč, kokosov. Indijski figovec Bruno je svojo spečo hčerkico, figovko Sorajo peljal kar v vozičku.
Openski Tržaški rodeo je pripeljal na ulice prve merjasce. Orjaški, lepo izdelan divji prašič (na sliki spodaj) je z grozečim čekanastim rilcem oral na vozu, potem ko je razparal občinsko palačo.
Boljunčani so predstavili domorodce, ki so ob ritmih Wama-vake plesali bungo-bungo. Člani skupine Anffas so, opremljeni s slikarskimi paletami, prikazali barvito umetnost. Štmavrci so v velikem kotlu na vozu kuhali jezo in krizo, v premični kuhinji pa sta Maurizio in Antonio cvrla ta pravo frtaljo.
Cestni znaki, semaforji. cestarji, mestni redarji, pa tudi vozniška dovoljenja gropajsko-padriške Lune puhne so silili skupinski zmagi naproti. Merče so v svojo mišnico ujeli tajkuna in kategorično ugotovili, da »politiki sirjejo«.
Nabrežinska osnovna šola Virgila Ščeka je nakazala cel vremenski razpon, od snežink do kapljic, oblakov in sonca, ki porodi barvito mavrico. Sovodenjski voz je z lepo izdelanim povodnim možem opozoril na vodno ujmo, ki je pri njih često doma. Skupina Medje vasi in Štivana je z bojevniki, bojevnicami in velikim svečenikom ljudstva Maya opozorila, da bo vsega kmalu konec (beri: 2012 ...). Skupina Jabadabadva je popeljala pust v čudežno deželo kart, cvetk in živalic.
Vasi občine Zgonik so predstavile najdaljšo vozovno kompozicijo. Kljub nad 26 metrov dolgim vozom o eksotičnem davčnem paradižu, polnim harmoničnega gibanja, pa se računi Zgoničanov niso izšli: od tretjega mesta sta jih ločili le dve točki.
Šempolajci so se spustili na zemljo iz vesolja, da bi sem ponesli malce zabave. Med tistimi, ki sta se vesoljsko pozabavala, sta bila tudi devinsko-nabrežinska občinska svetnika Edvin Forčič in Massimo Veronese.
Lanski zmagovalec, Praprot, je s svojimi kožuhastimi merjasci potrdili, da »Trst je naš, Gorica t’di,« po včerajšnjem prvem mestu (s pičlo točko prednosti pred bratranskimi openskimi merjasci) pa so zakoličili, da tudi Kraški pust je naš!
Vreme je bilo z dežniki, mavricami, starko zimo in snežinskami tudi vodilo škedenjske skupine Lalo.
Bazovci so s svojim, tehnično verjetno najbolj bogato izoblikovanim vozom, polnim premikov, pregibov, dima in luči, nakazali, kako bi se lahko »vesoljsko« znebili neapeljskih odpadkov ( ... in tudi premiera). Zamisel je bila genialna, odlično izvedena, koreografija prefinjeno izdelanih mask vesoljčkov učinkovita (na gornji sliki), a kaj ko je Bazovce od zmagovalnih stopničk ločila le točka ...
Sv. Ivan in Kolonja so poleteli z lastno letalsko družbo. Križ pa je priplul v valovanju čudovitih penečih se človeških valov na pust s tunaro Staro Pipnko, da bi ulovil zadnjega kriškega tuana. Ribiči Škržadnou, Smuačou, Črtnou, Bibc, Štjfnou, Krjačou, Žiučou, Vidon’tou, P’rasou, Zounou, Kocolo in Žpanov so z vso vnemo privlekli mrežo, a kaj ko se je vanjo ujela konzerva tunine s Šonika, letnik 1954.
Sprevod so - kot poslednje dejanje - sklenili Prosečani in Kontovelci, ki so z milijarderjem Žžkom, milijarderčkom Mikijem, pogrebnim cvetjem, barvitimi trugami in žarami ugotovili, da lahko postanejo tudi »poslednje zadeve« - velik biznis. Za zmagoviti biznis pa jim je - v veselje Gropajcev in Padričarjev - zmanjkala točka.

Vrstni red 44. kraškega pusta:

Vozovi

1. Praprot: Trst je naš in Goricat'di    64 točk
2. Opčine: Tržaški rodeo        63 točk
3. Križ: Lov n zadnjiga kriškega tuana    58 točk
4. Bazovica: Je to rešitev?    57 točk
5. Vasi občine Zgonik: Računi se ne izidejo        56 točk
6. Štmaver: Kaj se u loncu kuha?????    49 točk
7. Merče: Sir(je)jo    40 točk
8. Sovodnje: ...Tudi povodni mož je v težavah!!...    39 točk

Skupine:
1. Luna puhna Gropada-Padriče: Vozniške, znaki, avtomobili...da ne bi v grme zavozili    55 točk
2. Prosek-Kontovel: ...je samo en business     54 točk
3. Jabadabadva: V naši čudežni deželi    53 točk
4. Medja vas-Štivan: Ma...Yaaaa!    52 točk
5. Združenje staršev Romjan: Ma kaj s(m)o pojli prou use?    50 točk
6. Boljunec: Waka vaka    49 točk
7. Skupina škedenjskih mask Lalo: Spodaj, zgoraj, noter, ven, brez vode je problem    48 točk
8. Združenje staršev OŠ V. Šček iz Nabrežine: Ma kašno ureme!!    43 točk
9. Šempolaj: S planeta veselje smo k vam prišli, da bi se z vami zabavali    43 točk
10. Sv. Ivan-Kolonja: Leteti s »Kolonjo« te spravi v dobro voljo        40 točk

Marjan Kemperle