Pust 2011

Pust 2011

Predstavitev 44. izvedbe prireditve na Opčinah

Vodstvo Kraškega pusta je s kraljem Krcebubijem in kraljico Filomeno Kavko Prstopavko predstavilo letošnjo 44. izvedbo največje zamejske pustne prireditve (Kroma)

Kraški pust že več kot štiri desetletja odseva s svojimi pikrimi domislicami zamejsko, vsedržavno in sploh svetovno realnost. To pravilo je - žal - obveljalo tudi ob njegovi letošnji izvedbi. Žal, ker je gospodarska kriza s svetovnih trgov mrzlo pljusknila tudi na največjo zamejsko pustno prireditev in ji odtegnila kar 60 odstotkov lanskega deželnega prispevka. Tako bo od 25 tisoč obljubljenih evrov kraški Odbor prejel le osem tisočakov. Res čudno, da drugi pustni odbori s Tržaškega niso bili deležni enako hudega kriznega grižljaja, saj je na primer Dežela odgrizla miljskemu pustu 25 odstotkov prispevka (od 100 tisoč na 75 tisoč evrov), najmlajši, tržaški pust pa se je izmazal brez deželnih denarnih ugrizov.
Naj bo kakor koli že, kraški pustni delavci so si krizi navkljub zavihali rokave in pust bo, že 44. po vrsti, tudi letos. Tako je naznanil njegov dolgoletni duhovni vodja Igor Malalan na predstavitvi, ki je - na čast lanskoletnih zmagovalcev - potekala v Praprotu, na Zidarichevi domačiji. Članica odbora Metka Šinigoj je predstavila program, od četrtkovega prihoda letošnjega kralja Krcebubija in kraljice Filomene Kavke Prstopavke s tramvajem na Opčine, do petkovih prireditev in sobotnega veličastnega sprevoda, ki bo - zaradi krize - bolj domač kot prejšnja leta (beri: brez visokodonečih gostov). Kraški pust bo vsekakor spet veseljaško-imperialistično stegnil svoje roke po Sloveniji (Merče) in Goriški (Sovodnje). Sploh je sodelovanje s čezmejnim območjem vedno bolj plodno, kar sta potrdila vodja odbora za čezmejno in regionalno sodelovanje sežanske občine Branko Može ter prisotnost Kraškega zidarja v bogati paleti prepotrebnih sponzorjev.
Predsednica tržaške pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat je potrdila pokrajinski prispevek, deželni svetnik Igor Kocijančič je namignil, da naj bi bil letošnji deželni prispevek spet na ravni »izpred krize«, domači župan Giorgio Ret pa je Kraški pust povzdignil na raven »ambasadorja našega ozemlja na tem delu Evrope.«
Potem ko je Beti Starc nakazala plodne pustne stike s šolami in potem ko je Malalan predstavil posebna originalna priznanja Marize Dolce, ki jih bodo prejeli udeleženci sprevoda, je bil na vrsti seznam sodelujočih. Letos se bo za pustne lovorike potegovalo osem vozov in deset skupin mask. Domači Praprovci pripravljajo voz, ki bo s svojim naslovom Trst je naš in Gorica tdi bržda spet vžgal polemiko. Pa tudi zastavil zagonetno vprašanje: ali bo voz estetsko oplemenitila tudi deklica v Evini oblekici iz slovenskega Playboya?

Marjan Kemperle