Pust 2011

Pust 2011

Zgoniška občina: 26 metrov eksotike

Skupina mladih pustolovcev iz zgoniške občine pred svojimi stvaritvami (KROMA)

Po štiriletnem premoru se je pust v zgoniški občini letos - vsaj kar se tiče priprave alegoričnega voza - predramil in z mladimi silami stopil na pot, ki je bila v preteklosti v različnih kombinacijah tlakovana s številnimi uspehi.
Mladi, ki se od prvega tedna oktobra zbirajo in delajo na deloviščih v Zgoniku, sodijo v že četrto pustno generacijo. Prva je bila tista iz začetka sedemdesetih let, ločena v Zgonik (eno drugo mesto) in Salež (dve drugi mesti). V devetdesetih letih je v kraško pustno areno udaril znameniti Sazgo (Sa-lež in Zgo-nik): dve prvi in prav toliko drugih mest. Po desetih letih, novo tisočletje in tudi novo ime zgoniškega pusta: Združene vasi občine Zgonik. Učinek je ostal isti: takoj dve prvi mesti.
Nov začetek, novo ime, so si rekli mladi Zgoničani (v smislu prebivalci zgoniške občine). Izbrali so si za pustni sprevod najbolj primerno: Vasi občine Zgonik. Ali z začetnicami: voz. Kot tisti, ki ga bodo v soboto pripeljali na Opčine.
Sam voz je tudi nov. Mladi pustarji so bili pri tem poslu zelo gospodarni. Ko bi kupili že pripravljen, sestavljen voz, bi morali odšteti kar 2.400 evrov. Ker pa so kupili njegove sestavne dele ter jih sami sestavili v 12 metrov dolg voz, so privarčevali čednih 700 evrov, kar v času svetovne gospodarske krize ni malo.
Ob pustu se nič ne zavrže, tudi staro prav pride. Tako bo tudi stari voz mladim Zgoničanom (vedno v smislu prebivalcev občine) prav prišel ter postal sestavni del njihove letošnje pustne kompozicije. Ta bo s svojimi elementi dolga natančno 26 metrov in 37 centimetrov, kot je izmeril pustni »kapo« Norman, ki si je po zaslugi dvojčka Gregorja prislužil vzdevek ... Dopjon.
Tudi vzdevki sodijo v zgoniško pustno tradicijo. V ponedeljek zvečer je mlade obiskal njihov pustni predhodnik, voznik Matej, a Kevin ga s tem imenom sploh ni prepoznal. Kajti Matej je za vse le Tuerben! In tudi Tjašin očka Egon je za domače Ronja. Dozoreli pustni delavec, mizar po poklicu, je dal tudi letos svoj doprinos pustu: v mrzlem večeru je pripeljal vrečo žagovine, ki se bo na drugem, manjšem pustnem vozu spremenila v mivko eksotičnega otočka, na katerega bodo z velikim katamaranom, vrste off-shore pripluli »bogati izgnanci«.
Eksotika je ena od značilnosti zgoniškega voza. Mlada dekleta so pretekle tedne kar na odrabljeni mizi namiznega tenisa izrezala barvita eksotična oblačilca, ki so jih Tajda, Nastja, Tjaša in njena mama Sonja ter še druge pridne mamice sešile. To ni bilo lahko opravilo. Elastično blago je bilo težko razrezati, prav tako sešiti, so se pritoževale mamice. Tipično havajske oblekce bodo vsekakor barvito popestrile zgoniški (in kraški) pust.
Eksotične so tudi barvite ribice, želvice, meduze, hobotnice, in morski konjički, ki bodo zaplavale v modrini valov okoli otočka. Ta bo res edinstven: s palmami z listi, izrezljanimi iz zelenih plastenk, ki jih je pustna klapa prinesla od doma ali izbrskala v zabojnikih za odpadke, in z rožicami, izdelanimi iz dna plastenk.
Voz-otoček je bil parkiran Pri rupi teamu, zraven občine. Pravo delovišče pa je bilo na nasprotni strani, v dveh kleteh pod domačo osnovno šolo. V manjši kleti so noge in roke velike lutke čakale na barvo. V veliki kleti je bil veliki voz že naložen z velikim rumenim katamaranskim čolnom, ob strani sta stala petičneža, oba že pobarvana.
Na vozu bo ob pujsku-šparovčku velika lutka znanega lika Paola Villaggia skušala izračunati italijanski račun, a »računi se ne izidejo«, kot so Zgoničani poimenovali svoj voz. Zamisel se je zasvetila Aleksiju iz Saleža, znanemu z vzdevkom Ukio. Kakih 30 fantov in skupina petih deklet jo je začela udajanjati. Vsi so zelo mladi: povprečna starost 22 let, so zagotovili. Priznali pa so, da »nam pomagajo tudi stari, ker imajo več izkušenj.« Organizatorji so skoraj vsi dijaki višjih srednjih šol, polovica fantov še študira, druga polovica je zaposlenih delavcev. Prihajajo seveda iz Zgonika in Saleža, pa tudi iz Samatorce, Gabrovca, od Briščikov, in celo iz Gropade, Trebč in Barkovelj. V času globalizacije se je tudi zgoniški pust zamejsko globaliziral ...
V nedeljo je mlade pustne delavce obiskal njihov prvi občan, župan Sardoč: »Kar tako naprej!«, jih je spodbudil. Občina po svoje priskoči pustarjem na pomoč. Mnogo pa si mladi kar sami pomagajo. Že oktobra in novembra so po vaseh zbrali nekaj sredstev, nekaj bo navrglo sodelovanje na pustnih sprevodih na Opčinah in, v nedeljo, v Romansu, pa tudi v Trstu. Tako se bodo računi zgoniških pustnih delavcev, krizi in imenu njihovega voza navkljub, vendarle izšli!

Marjan Kemperle