Pust 2011

Pust 2011

Od četrtka Kraški pust

Njuno pustno veličanstvo, kralj Krcebubi in kraljica Filomena Kavka Prstopavka (KROMA)

Koledar prireditev

Mrazu in burji navkljub stopa Kraški pust v svoje najbolj vroče dneve. Jutri, v petek in v soboto bodo Opčine zaživele v njegovem veselem vzdušju, stopnjujoče, od jutrišnjega prihoda pustnega kralja in kraljice do sobotnega osrednjega 44. pustnega sprevoda.

ČETRTEK
Njuno pustno veličanstvo, kralj Krcebubi in kraljica Filomena Kavka Prstopavka, bosta jutri ob 17.30 odprla 44.Kraški pust s prihodom z zgodovinskim tramvajem št. 6 na opensko tramvajsko postajo. Tu se bo odvijala ena od najbolj pomembnih pustnih prireditev: žrebanje startne liste vozov in skupin mask, seveda ob prisotnosti vodij vaških pustnih odborov in posameznih pustnih skupin. Obenem bosta kralj in kraljica odprla razstavo otroških del osnovne šole Franceta Bevka z Opčin. Vse bo potekalo v veselem glasbenem vzdušju, za kar bodo letos poskrbeli godci iz Praprota. Ta čast jih je dočakala, ker je lani prav Praprot osvojil prvo mesto v tekmovanju alegoričnih vozov. Celotno kraljevsko-razstavno-glasbeno slovesnost bo povezoval priznani kraški veseljak Omar Marucelli.

PETEK
V petek se bo pustno dogajanje preselilo v openski Prosvetni dom. Tu bodo ob 20. uri odprli razstavo skritih plati odbornikov, gledališka skupina Tamara Petaros pa bo predstavila veseloigro z naslovom Vici na špici 2.
Večer bo popestril defilè otroških mask. Odbor Kraškega pusta opozarja, da je vpisovanje za sodelovanje na defilèju še vedno odprto, in sicer v Prosvetnem domu. Vpisnina bo še danes in jutri brezplačna, kdor se bo vpisal v petek, pa bo moral prispevati v pustno blagajno po 5 evrov (za kritje vse večjih pustnih stroškov, seveda).
Petkov večer bo zelo pester. Na programu (povezovalca Lucija Pirjevec in Omar Marucelli) je še nastop otroške plesne skupine KD Tabor, sledila pa bo predstava X faktor Tatjane Malalan, ki bo v njej tudi nastopila skupaj z Irene Pahor in Jasmino Smotlak.

SOBOTA
Kraški pust bo v soboto sklenil veličastni 44. sprevod, ki ga bodo člani fotokrožka Foto video Trst 80 ovekovečili s svojim pustnim foto ex-temporejem. Sprevod bosta odprla v kočiji sedeča kralj in kraljica, ob osmih vozih in desetih skupinah mask pa bosta godbeno društvo Prosek in godba Viktor Parma iz Trebč poskrbela za glasbeni užitek. Sprevod bosta vodila Lucija Pirjevec in Giorgio Amodeo.
Pustni veseljaki bodo po sprevodu napolnili borjač Prosvetnega doma v pričakovanju razglasitve rezultatov. Tu si bodo Kraški muzukantje dajali glasbenega duška, nekaj glasbenih kvartinov pa bo prilila skupina Dej še en litro.
Zabava se bo nadaljevala tudi po nagrajevanju, in sicer na kraško zelo okusen način: s klobasami in zeljem, ki bodo zadišali iz kioskov SK Brdina in pevskega zbora KD Tabor.

Marjan Kemperle