Pust 2011

Pust 2011

Danes 44. Kraški pust!

Defilè otroških mask (KROMA)

Duša Kraškega pusta Igor Malalan je opravil včeraj še zadnje, neobhodno potrebno dejanje za uresničitev današnjega 44. Kraškega pusta na Opčinah. »Izboril« si je dovoljenje za izvedbo sprevoda od Pikelca do središča Opčin, kar pa ni bilo enostavno opravilo. Malalan je moral romati od Judeža do Kajfeža, od enega do drugega občinskega urada, preden je prejel toliko pričakovani papir. Naposled se je vse srečno končalo, in sprevod bo, danes ob 14. uri, po predvidenem programu, s praprovskim kraljem Krcebubijem in kraljico Filomeno Kavko Prstopavko na čelu pustnih veseljakov, z osmimi vozovi, desetimi skupinami mask, dvema gostujočima skupinama in prav tolikima glasbenima orkestroma, godbenim društvom Prosek in godbo na pihala Viktor Parma iz Trebč.
Sinoči je openski Prosvetni dom poskrbel za kulturno-mondeno pustno predjed, katere protagonisti so bili kraljevski par, seveda, pa praprovski godci, otroci, mladi gledališki igralci in igralke ter plesalci in plesalke.
Večer se je začel s himno Oj pust!, ki jo je pred leti uglasbil Tulio Možina. Ob vižah praprovskih godcev sta nato kralj in kraljica zaplesala, povedala nekaj krepkih in bila nato edina ocenjevalca pričakovanega defilèja otroških mask. Ta je tudi letos nadvse uspel. Na pisti so se predstavili posamezni pustni manekenčki in manekenčke, simpatični parčki, tričlanske skupinice in - presenečenje! - malčki repentabrskega otroškega vrtca Antona Fakina, ki so kot kokoške in petelinčki zafrfotali na odru. Vzgojiteljice in mamice so se res lepo potrudile, da so otrokom omogočile tako lahkotno, simpatično sodelovanje na Kraškem pustu.
Kraljevska ocenjevalca sta pozorno sledila vsaki otroški maski ter naposled izbrala prve tri, ki so prejeli priznanje že tradicionalne kraškopustne umetnice Marize Dolce.
Tatjana Malalan je z Irene Pahor in Jasmino Smotlak predstavila X faktor. gledališka skupina Tamara Petaros pa je po uspešnih lanskih vicih ponudila še nadaljevanko, Vici na špici 2, ki so tudi izzvali smeh in aplavz polne dvorane Prosvetnega doma.
V takem vsesplošnem pustnem šovu ni mogel izostati ples. Na odru so zaplesale mladinke plesne skupine domačega kulturnega društva Tabor, ob njih še otroci. Pridružila pa se jim je tudi plesna skupina kulturnega društva Škamperle. Srečanje je porodilo nazadnje tudi skupni nastop obeh plesnih skupin, ki sta v slogu znane kolumbijske pop pevke Shakire skupaj odplesali njen svetovno znani hit Waka-Waka.
Celotno dogajanje na odru in pod njim je duhovito in humorno predstavljal in komentiral Omar Marucelli, svoje pa je pridala tudi Lucija Pirjevec, ki bo danes z Giorgiom Amodeom krojila besedno kuliso osrednjega pustnega sprevoda.
Današnja pustna veselica se bo zaključila na borjaču Prosvetnega doma ob glasbi Kraških muzikantov in skupine Dej še en litro, ter seveda, z najbolj pričakovanim trenutkom celotne prireditve, proglasitvijo zmagovalca.

Marjan Kemperle