Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Svatbena veselica z Etnopločem

 Glasbena fešta za zaročenca pred Kraško hišo (Kroma)

Lahko bi zapisali, da na koncertu skupine Etnoploč ni slišati dvakrat iste skladbe oziroma da nas njeno muziciranje vsakič prijetno preseneti. Tudi na nastopu v Kraški hiši, ki ga je priznani trio - Aleksander Ipavec (harmonika), Piero Purini (saksofon in duduk) ter Matej Špacapan (trobenta, didgeridoo) - izvedel v lastni režiji v čast letošnjemu kraškemu paru, je Etnoploč poskrbel za dobre priredbe in tehtne improvizacije tako avtorskih kot tradicionalnih motivov.
Skupina Etnoploč je nastala pred desetimi leti na podlagi prijateljskih vezi med priznanimi glasbeniki, ki so pred tem večkrat radi skupno igrali v različnih zasedbah. Tako je naneslo, da je iz občasnega dua naposled nastal stalni trio. V letih je skupina Etnoploč nastopala na mnogih in prestižnih prizoriščih predvsem v tujini in dosegla zavidljiva odobravanja; letos jih je uspešno požela na vsakem izmed res številnih koncertov ter na pomembnih festivalih. V tem času je skupina izdala dve zgoščenki, zadnjo Across the border  aprila meseca.
Na repenskem koncertu so člani dokazali, kako se lahko prijateljske vezi spajajo z glasbo, saj se je med izvajanjem občutilo ravno složnost in medsebojno poznavanje, kar je vodilo v globoko glasbeno izkušnjo. Za spored je skupina izbrala vedre in čutne skladbe, ki so pravšnje za svatbeno veselico. Polk in valčkov seveda ni bilo na repertoarju, saj se trio nagiba k glasbenemu pogovoru v mešanici jazza, vzhodnjaških ritmov, klezmer in balkanskih viž. Ob tem pa se glasba ob dobrih priredbah poglobi v pristne improvizacije, kar obogati vsak komad na programu. Prva skladba na sporedu je bila židovska, in sicer Ples duš, ob zanimivemu »jam« in zvočno barvitemu tkanju melodije. Sledila ji je Ipavčeva ritmično razgibana skladba Piškice, ki jo je trio izvedel v resnični instrumentalni zabavi. Med ostalimi biseri, ki so jih umetniki ponudili v okviru lepega večera, je blestela tudi sardinska skladba Non potho reposare. To skladbo je skupini približal ravno nekdanji, žal preminuli, pevec znanega ansambla Tazenda, Andrea Parodi, s katerim je pred leti trio sodeloval. Za oplemenitev zvočne palete so glasbeniki posegli tudi po nekoliko oddaljenem avstralskem instrumentu, po didjeridoo, in po armenskemu pihalu duduku. Skladbe, ki so se zvrstile so vsebovale melodije tudi nekaterih velikih skladateljev kot sta na primer Bobby McFerrin in seveda Astor Piazzolla z njegovo neverjetno očarljivo priredbo slavnega Libertanga. Užitkov poln koncert se je sklenil, kot veleva navada, z dodatkom, in sicer s posebno in izvirno oblikovano Hava nagila.
Etnoploč bo po tem koncertu zopet nastopil pred tržaškim občinstvom že v soboto, 27. avgusta, na prireditvi Sottolostessocielo - Pod istim nebom na Ponterošu ob 21. uri. Na tem nastopu pa se bo trio predstavil s povsem različnim repertoarjem, in sicer skupno z avstrijsko-armenskim triom Extra3, s katerim trenutno sodeluje in načrtuje tudi novo ploščo.
Pan