Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Bonton za noše

Utrinek iz predstavitve letošnje Kraške ohceti (Kroma)

Preden oblečemo narodno nošo, se moramo zavedati, kaj to pomeni, saj oblačilo predstavlja naš slovenski narod, v njej se predstavimo kot kulturni in nacionalni subjekt ter z njo nastopamo samozavestno in z dostojanstvom. Kakor vsako leto ponavljajo organizatorji, morajo namreč udeleženci razumeti, da se odpravljajo na veliko poročno slavje po starodavnih običajih in ne na šagro ...
Predvsem naj velja pravilo urejenosti: v sprevodu naj korakajo lepo urejene in skrbno poštrikane ter zlikane noše. Moški morajo na glavi nositi klobuk, ženske pa rute oz. f’čou (njihova belina naj bo sijoča) vsaj do konca sprevoda. Čevlji naj bodo zaprti, nogavice pa samo bele in bombažaste dokolenke.
Glede samega korakanja v sprevodu pa tako: udeleženci naj bodo veseli in radoživi, naj kako zapojejo in zaplešejo, pa tudi zavriskajo ter naj sledijo novoporočencema vse do Kraške hiše. Pa seveda brez nepotrebnega divjanja, poslušno in brez zamer.
Telefončke, moderne zapestne ure, neobičajne verižice, prevelike uhane in prstane, cigarete, žvečilne gume in plastične stekleničke naj udeleženci pustijo doma. Če nimate starega nakita, bodite raje brez njega. Obraz naj ne bo preveč naličen - močna šminka, živobarvne veke in pisani nohti sodijo bolj v pustni čas.
Kraške ohceti se lahko udeležijo tudi »zunanje« noše, se pravi goriške ali istrske - vendar naj ne bodo to noše, ki jih nosijo folklorne skupine.
Kdor pa ima težave z vezanjem rut, naj ne skrbi, saj se v Kraški hiši na poročni dan vedno najde kako dobro dušo, ki vam bo pomagala.

Sami poskrbite za kraški pušeljc
Ženske, ki si bodo v nedeljo oblekle narodno nošo, naj ne pozabijo na kraški pušeljc, saj brez njega ne gre. Na nošo, med prsi, naj pripnejo šopek z rdečim nageljnom, raje manjšim, ker je veliko prikupnejši, ter plavim in pa belim cvetjem (da dobimo barve slovenske zastave) ter seveda vejico rožmarina in dišečega roženkravta.