Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Sprejem na dolinski občini in zadnji ples v ledih stanu

Mladoporočenca sta se še zadnjič zavrtela v ledih stanu (Kroma)

Včerajšnji dan sta zaznamovala dekliška in fantovska. Repenska dekleta so s pomočjo nevestinih prijateljic priredile Martini Sossi norčijo na Colu, Aleš Gregori pa se je od ledih stanu poslovil s prijatelji v osmici pri kulturnem društvu Skala. Na obeh feštah so seveda vladali veselje, smeh in narodnozabavna glasba, pri Martini s Tremi prasički, pri Alešu pa so donele harmonike, bobni in glasno petje. Tudi zabavnih skečev ni manjkalo. Z okrašeno samokolnico v družbi košate metle so pozno zvečer pripeljali na repenski plac Martino, kjer se je končno srečala z zaročencem. Mladoporočenca sta se nato še zadnjič zavrtela v ledih stanu ob melodijah že tradicionalnega ansambla Kraške ohceti Happy day z dinamičnim Igorjem Malalanom na čelu.
Drugi dan praznovanj se je začel že zgodaj zvečer, ko so na trgu odprli kioske in osem osmic okrog njega, ki nudijo kraški prigrizek in žlahtno kapljico. Tako se lahko obiskovalci okrepčajo v osmicah pri Jakopin'veh (KD Skala), Batk'veh (Škabar-Gomizelj), P'r Olge (Škabar Edo), pri Čeldin'veh (LD Doberdob), Pl'v'nčinčeveh (SD Mladina), Žeštk'veh (Tavčar Renzo), Pepc'veh (ŠD Brdina), pri Tru'bčeveh (Konzorcij Vina Kras), pri Štefk'veh pa bo obiskovalce gostila Turistična kmetija Country Eden. Kuhane štruklje boste gotovo dobili tudi na trgu, kjer kioske upravljata domači društvi KD Kraški dom in NK Kras. Osmice in kioski bodo danes in jutri obratovali od 18. ure dalje, v nedeljo pa ves dan.
Veliki repenski praznik že tradicionalno spremlja tudi vrsta umetniških dogodkov. Še isti dan so pri Komunski štjerni predstavili ročna dela, ki bodo do nedelje razstavljena v galeriji Kraške hiši, pri Komunski štjerni in še drugod okrog trga. Pri letošnji razstavi Ustvarjalne roke umetniških obrtnikov iz vrst Slovenskega deželnega gospodarskega združenja imajo glavno vlogo kamnoseki s Krasa. Danes in jutri od 18. ure dalje ter v nedeljo ves dan bodo na ogled kamnite umetnine Ervina Guština s Cola, Paola Hrovatina iz Briščikov, Andree Mervica iz Cerovelj, Petra Škabarja družbe Kajzer Marmi in Marca Milchovicha (P'c) iz Trsta, ki razstavlja tudi lesene skulpture. Poleg teh pa si bo mogoče ogledati še unikatne kolekcije draguljev Darka Malalana (Draguljarna Malalan) z Opčin. Vse dni prireditve bo tudi odprt muzej Kraške hiše, gojenci združenja I girasoli-Onlus pa bodo razstavljali svoje izdelke iz keramike.
"Obveznosti" kraškega para so se včeraj začele že zgodaj popoldne, ko so ga na Občini Dolina sprejeli županja Fulvia Premolin, podžupan Antonio Ghersinich, odbornica Elisabetta Sormani in generalni podtajnik Igor Giacomini. "Odkar sem županja, se na Kraški ohceti ni poročil še nihče z našega konca. Zato sem počaščena, da se letos poroči naša občanka Martina," je dejala Premolinova in poudarila, da je za Martino zadovoljna, ker je domače pristno dekle z ukoreninjenimi vrednotami. Zaročencema je še voščila veliko sreče na skupni življenjski poti in jima podarila knjigo o dolini Glinščice ter kristalno majoliko z občinskim praporom.
Danes bosta Martina in Aleš ob 22. uri pri Komunski štjerni uprizorila tradicionalno podoknico. Ali bo Alešu uspelo smukniti v Martinino "kambr'co"? (and)