Slovenka

Slovenka

Znana imena treh kandidatk za poimenovanje

Logotip naše akcije Slovenka

Predloge bomo predložili občinskemu uradu za poimenovanja in upravi župana Cosolinija

366 glasov. Toliko se jih je naposled zbralo pod anketo, s katero smo želeli od obiskovalcev spletne strani www.primorski.eu izvedeti, po kateri tržaški Slovenki bi radi poimenovali mestni vrt, zelenico, ali, če bi se za to našla priložnost, tudi ulico.
No, naši spletni bralci in bralke so končno izbrali, katerim kandidatkam dati prednost. Na začetku je kazalo, da bo »zmaga« pripadla Mari Samsa, v Trstu rojeni učiteljici, pisateljici, časnikarki, interniranki, končni rezultat pa je drugačen. Največ glasov, in sicer petinosemdeset, sta prejeli Tinca in Marjanca - »legendarni« Tržačanki, ki sta nekoč kot bakrena kipa pozdravljala mimoidoče na Velikem trgu. Društvo Edinost je zato občinski upravi že predlagalo, da se po tej dvojici poimenuje prehod pod županstvom. Drugo mesto je s sedeminsedemdesetimi glasovi pripadlo Zori Perello, živahni tržaški antifašistki, ki je stara 22 let umrla v taborišču Ravensbrück. Samo glas za njo (76) pa se je ustavila Mara Samsa.
Vse tri kandidature bomo z ustreznimi utemeljitvami v prihodnjih dneh predložili občinskemu uradu za toponomastiko, ki zbira predloge za poimenovanja, in občinskim upraviteljem. Nimamo razloga, da ne bi od občinske uprave Roberta Cosolinija pričakovali, da podpre predloge bralk in bralcev Primorskega dnevnika. Ne samo podpre, temveč tudi udejanji.

19. aprila 2014