Naši športni oskarji 2012

Naši športni oskarji 2012

KOŠARKA - Gospodar prestola

Borut Ban

Borut Ban tretjič zapored najboljši (in je še zelo mlad ...)

And the winner is... med člani tretjič zapored Borut Ban, med mladimi pa drugo leto zapovrstjo Matija Batich. Za košarkarski Oskar Primorskega dnevnika 2012 je tudi letos glasovala osemčlanska komisija trenerjev naših društev, takih, ki imajo vpogled tako na dogajanje na članski kot tudi na mladinski ravni. V uredništvu smo sestavili seznama nominirancev, ki pa nista bila obvezujoča. Volivci so namreč lahko ovrednotili tudi kako drugo ime, kar se je tudi zgodilo. Kriterij je bil, da gre za v Italiji rojene slovensko govoreče košarkarje, ki so vsaj pol leta (spomladanski del prejšnje ali jesenski del nove sezone) nosili dres katerega od sedmih slovenskih košarkarskih klubov. Člani trenerske komisije so za vsako kategorijo izrazili vrstni red treh najzaslužnejših, prvi je prejel pet točk, drugi tri, tretji pa eno.

V obeh starostnih razredih je bil zmagovalec sprejet skoraj soglasno. Med člani so bili kajpak v ospredju protagonisti Jadranovega sijajnega sončnega leta 2012, naši trenerji pa so ocenili, da je bil prva violina te zgodbe vendarle Borut Ban. 20-letni kontovelski organizator igre in realizator je bil odločilen pri več zmagah ekipe, praviloma je vlekel zmagovite poteze v ključnih trenutkih srečanj, navsezadnje pa je vseskozi prvi Jadranov strelec (v sezoni 2011/2012 s povprečno kar 19 točkami na tekmo) in mož z najvišjim učinkom.

Drugo mesto v izboru Oskarja si je ravno tako zasluženo priboril Peter Franco, ki igra še naprej v velikem slogu in je v peterki naravnost nenadomestljiv člen. Prvi skakalec moštva in eden najuspešnejših v državni C diviziji je izjemno pomembna figura tako v obrambi, kjer zapira nasprotnikom pot v raketo, kot tudi v napadu, kjer se čedalje več odloča za met za tri točke, pri katerem je zelo natančen. Poleti je napovedoval slovo, še dobro pa, da si je premislil, saj na igrišču iz tedna v teden kaže, da nikakor še ni za v športni pokoj. Tik za Francom se je uvrstil še en jadranovec, Daniel Batich, ki tudi nastopa zelo konstantno in sestavlja skupaj z Banom vrhunski branilski par. Glasove je med člani nato prejelo še pet drugih košarkarjev.
V kategoriji mladincev pa so prišli v poštev posamezniki od letnika 1994 pa do 1997, se pravi taki, ki so do konca 2012 dopolnili 15 let. Tudi tu smo priča pravemu plebiscitu za Matijo Baticha, ki pri osemnajstih letih uživa v državni C diviziji vedno več zaupanja v Jadranovem taboru. Izrazit organizator igre, vsakič zagrabi za ponujeno priložnost in predstavlja že nadvse zanesljivo alternativo za Bana in starejšega brata Daniela v tej pomembni igralni vlogi. V mladinski vrsti je pravi lider, v oči pa bode predvsem njegov učinek v članski vrsti, saj letnikov 1994, ki bi imeli precejšnjo minutažo v Jadranovi skupini tretjeligaškega prvenstva, ni ravno veliko. Ob vseh vrlinah pa lahko obenem Matija še mnogo napreduje, saj ima dosti rezerv zlasti s telesne plati.
Za hrbet lonjersko-proseškega play-makerja sta se skupaj, ex aequo, uvrstila Sokolov letnik 1996 Martin Ridolfi, in Bregov letnik 1997 Luca Gelleni. Oba sta v svoji starostni kategoriji deželna reprezentanta, sta pa povsem drugačna košarkarja. Ridolfi je v svojih ekipah (Jadran U19 in U17, okusil pa je tudi že ozračje državne C divizije) pravi motorček in ga čaka prihodnost na pozicijah številka 1 in 2. Gelleni pa se že približuje višini dveh metrov in bo najbrž še zrasel. Oba sta naravna talenta, kažeta pa tudi obilo volje do dela, kar je še pomembnejše. S peščico glasov so člani trenerske komisije nagradili še šest drugih mladih košarkarjev.

IZIDI
ČLANI: Borut Ban 27, Peter Franco 16, Daniel Batich 15, Miko Madonia 5, Saša Malalan in Peter Sosič 3, Kristjan Ferfoglia 2, Stefano Samec 1.
OSTALI NOMINIRANCI: Matteo Marusic, Christian Slavec, Peter Sosič.

MLADINCI (1994-1997): Matija Batich 28, Luca Gelleni in Martin Ridolfi 13, David Abrami 4, Alan Albanese, Giacomo Crismani, Davide Ghersevich in Ilja Kocijančič 3, Lenart Zobec 1.
OSTALI NOMINIRANCI: Jaš Bensa, Niko Daneu, Tomaž Daneu, Erik Gregori, Patrik Mattiassich Martin Sternad, Ivo Ušaj, Matej Zavadlav.

GLASOVALI SO: Dejan Faraglia, Mario Gerjevič, Robi Jakomin, Branko Lakovič, Lucio Martini, Andrea Mura, Walter Vatovec, Andrej Vremec.