Naši športni oskarji 2012

Naši športni oskarji 2012

PRIZNANJA ZSŠDI - Vaditeljica Damijana Češčut, odbornik Luciano Milič in miljski Benečan Igor Tull

Miljski Benečan Igor Tull, odbornik Luciano Milič in vaditeljica Damijana Češčut so prejeli letos priznanja ZSŠDI (Kroma)

Šport v vseh treh pokrajinak, v katerih živimo Slovenci

Na podeljevanju oskarjev je Združenje slovenskih športnih društev v Italiji podelilo tudi tradicionalna priznanja za športne organizatorje in strokovnjake društev, članic ZSŠDI.

Letošnji nagrajenci so bili vaditeljica pri Športnem združenju Olympia Damijana Češčut, odbornik Športnega krožka Kras Luciano Milič in dolgoletni predsednik Planinske družine Benečija, prof. Igor Tull. Priznanje jim je podleil predsednik ZSŠDI Jure Kufersin.

Damijana Češčut, kot je zapisano v utemeljitvi priznanja, je že od mladih nog vsrkavala vase skrivnosti uspešnega vodenja športno ritmične gimnastike in se v letih razvila v uspešno vaditeljico, ki našim najmlajšim zmore z velikim uspehom vcepljati željo in voljo po športnem udejstvovanju. Z žilico odličnega organizatorja, poleg redne vadbe, postavlja na noge tudi lepe in odmevne športne revije, ki ob posebnih priložnostih kot je božič ali pa zaključek sezone, privabljajo na tribune veliko staršev pa tudi drugih gledalcev, ki uživajo ob veselih, sproščenih in športno dovršenih prizorih, ki jih nudijo najmlajši.

Luciano Milič je bil v mladih letih steber moške odbojkarske ekipe ŠK Kras, nato navdušen plezalec (uspešno je opravil vrsto vzponov, tudi vrhunskih in kronal svojo ljubezen do gora, ko se je podal med osemtisočake v Anapurno), zdaj pa je odbornik in nenadomestljivi spremljevalec namiznoteniških igralk ŠK Kras.

Igor Tull je Tržačan po rodu, bil je odbojkar pri ŠZ Bor, svojo življenjsko srečo in uveljavitev samega sebe pa je našel v Beneški Sloveniji, bil je predsednik Planinske družine Benečije, med najzaslužnejšimi za gradnjo planinske koče na Matajurju, preizkušal pa se je tudi med gorskimi velikani z osvojitvijo kavkaškega Elbrusa in južnoameriške Aconcague. »Ambient, ki je mogoče poudarjeno najbolj nenaklonjen našemu slovenskemu človeku, je vzljubil in ga ima za svojega. Z dušo in telesom se je povsem vživel in se istovetil z našim beneškim človekom,» je med drugim zapisano v utemeljitvi priznanja ZSŠDI.

Med včerajšnjo slovesnostjo je z njim pa je pokramljal Jernej Šček. Pokazali so, da se dobro znajdejo pred mikrofonom. Vezna nit pogovora je bilo delo z mladimi. Vsi trije nasprotujejo prezgodnji specializaciji. Češčutova je obsodila negativno vlogo staršev, ki prevečkrat silijo otroke v agonizem, Milič je k temu dodal, da mora dober športnik poznati osnove različnih športnih disciplin, Tull pa je poudaril, da je prvenstvena naloga športa v uvajanju v odgovorno ravnanje in primeren stil življenja. Vsi so tudi obžalovali, da Jure Kufersin na spomladanskih volitvah ne bo več kandidiral za predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji.