Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka na jezikovni smeri Liceja Prešerna Tereza Hussu

Tereza Hussu (Kroma)

Z lahkoto se učiš tega, kar ti je všeč

Osebna izkaznica
Zodiakalno znamenje: Devica
Najljubša hrana: italijanska kuhinja
Najljubša pijača: voda
Knjiga na nočni omarici: Neznosna lahkost bivanja Milana Kundere
Najljubši film: Ga nimam, čeprav so mi filmi zelo všeč. Zelo sta mi všeč režiserja Tim Burton in Quentin Tarantino.
Najljubša televizijska oddaja: Jih je preveč.
Najljubša gledališka predstava: muzikal The Rocky Horror show
Naj osebnost: znanstvenica Marie Curie
Življenjsko geslo: Ljubezni je toliko, kolikor je src (iz Ane Karenine)

Niz kratkih pogovorov z odličnjaki, ki so na letošnjem državnem izpitu prejeli najvišjo oceno 100/100, zaključujemo s Terezo Hussu, ki se je do stotice dokopala po petletnem šolanju na jezikovni smeri Liceja Franceta Prešerna, najvišja ocena pa je, kot sama pravi, ni preveč presenetila: »Po pravici povedano sem jo malo pričakovala, ker sem predvsem po ustnem delu imela izredno dober občutek,« pravi Tereza, katere odličnemu uspehu je prav gotovo pripomogel tudi maturitetni referat, v katerem je predstavila znakovni jezik oz. jezik gluhih: »V letošnjem letu sem obiskovala tečaj in me je izredno prevzelo. Predvsem sem želela poudariti, kako tak jezik deluje, kako se ga učimo in da je praktično način, s katerim se jaz učim ostale tuje jezike. Želela sem tudi poudariti, kako pomembna je komunikacija med ljudmi in torej učenje jezikov in nasploh drugih tujih jezikov.«
Tereza Hussu je pred petimi leti izbrala študij na jezikovni smeri, ker so ji bili od vedno všeč tuji jeziki, predvsem angleščina, »potem sem se na višji zaljubila še v ruščino, tako da bom s tem tudi nadaljevala,« pravi Tereza, ki se takratne izbire sploh ne kesa: »Mislim, da sploh ne bi mogla izbrati ničesar drugega, takrat sem bila že stoodstotno prepričana v to,« pravi.

Koliko in kako se je banovska odličnjakinja učila v teku šolskega leta in pred maturo? »Po mojem je najvažnejša organizacija časa. Velika razlika je, če se med poukom sledi, in mislim, da nekaj pripomore tudi to, da se učiš predmete, ki so ti zares všeč. Za učenje angleščine in ruščine nisem porabila toliko časa, kot npr. za učenje matematike, ki mi ne gre tako dobro,« pravi Tereza, ki dodaja, da se je pred maturo - tako kot vsi ostali - precej učila. Vsekakor si je dosti zapomnila že med poukom, doma pa je v glavnem samo ponavljala. Prav tako si je snov zapisovala, saj ji je to zelo pomagalo.

Zunaj šolskih zidov se Tereza Hussu ukvarja s plesom, tekom in fitnessom za zdravo življenje in dobro počutje, drugače obiskuje tudi tečaj angleščine, kar ji je izredno pomagalo pri napredovanju v znanju tega jezika. Tereza se je takoj po maturi udeležila tudi nagradne ekskurzije po Sloveniji za tržaške in goriške maturante, glede ostalih načrtov za preživljanje poletnih počitnic pa v času, ko je pogovor nastal, ni bilo še dokončnih odločitev (»verjetno kaj k morju po Hrvaški,« nam je povedala), jeseni pa jo čaka univerzitetni študij: »Sem že vpisana na Univerzo v Ljubljani na študij angleščine in ruščine, vendar upam, da mi bo uspelo, da me sprejmejo na visoko šolo za prevajalce v Trstu, ampak mest je malo in se bo videlo, izpit je šele septembra.« (iž)