Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka na klasični smeri Liceja Franceta Prešerna Erica Sartori

Erica Sartori (Kroma)

Do uspeha z zajetnimi zapiski in učenjem predvsem zgodaj zjutraj

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: Bik
Najljubša hrana: karkoli, sem »pozzo senza fondo«
Najljubša pijača: voda
Knjiga na nočni omarici: zdaj so Nietzschejeva dela
Najljubši film: jih je več
Najljubša televizijska oddaja: Che tempo che fa
Najljubša gledališka predstava: Vihar Williama Shakespeara
Naj osebnost: ne bi vedela
Življenjsko geslo: Carpe diem

Na klasični smeri Liceja Franceta Prešerna se letos po opravljenem državnem izpitu ponašajo z eno odličnjakinjo, ki je prejela najvišjo oceno 100/100.
To je Tržačanka Erica Sartori, ki na vprašanje, ali jo je stotica presenetila, odgovarja, da je nanjo sicer upala, »ampak dokler ne vidiš prav številke črno na belem, nikoli ne veš, torej da.«

Erica je svoj maturitetni referat posvetila disleksiji: »Govorila sem na splošno, kaj pomeni disleksija in kaj pomeni biti disleksik in potem sem se osredotočila bolj na pedagoški aspekt tega problema oz. na to, kaj lahko učitelji in profesorji naredijo, da pomagajo osebam, ki imajo to težavo,« pravi odličnjakinja.
Zakaj pa se je pred petimi leti Erica Sartori odločila za šolanje na klasični smeri? »Ker ni bilo matematike,« je njen prvi odgovor, čeprav se je morala naposled z njo vseeno soočiti. V resnici je »klasično« izbrala, »ker so mi vedno ugajale literatura, branje, knjige in se mi je zdela tista smer, ki je bila zame najbolj primerna,« pravi Erica, ki pa o pravilnosti izbire pred petimi leti nima natančnega stališča: »Morda sem pričakovala kaj več. Mislim, da sem za nekatere predmete zelo zadovoljna, za nekatere malo manj,« meni odličnjakinja, ki vprašanje, ali bi izkušnjo še ponovila, označuje za »vprašanje za milijon dolarjev«: »Ne vem, zdaj, ko sem končala, sem druga oseba in ne vem, če bi se vrnila nazaj, ne bi vedela.«

Kot sama priznava, njene učne navade niso zelo redne, očitno pa so, dodajamo mi, učinkovite: »Jaz moram nujno pisati, imam dosti zapiskov, kot dobro vedo moje sošolke, študiram pa predvsem zgodaj zjutraj,« pravi odličnjakinja, ki obiskuje lekcije angleščine, v letošnjem šolskem letu pa se s športom ni ukvarjala, drugače je v prejšnjih letih vadila karate pri Sv. Ivanu in misli, da bo zdaj, ko je končala višješolski študij, s tem nadaljevala.
Ko je ta pogovor nastal, se Erica še ni bila odločila, kam bo šla na počitnice: »Vse skupaj se moramo še malo organizirati.

Za zdaj bo Sesljan in to je to,« nam je povedala odličnjakinja, ki jo jeseni čaka študij prava v Trstu. (iž)