Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka klasičnega liceja Nastja Pahor

Nastja Pahor

Jeziki jo navdušujejo, študirala bo japonščino

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: kozorog
Najljubša hrana: pica
Najljubša pijača: voda
Knjiga na nočni omarici: Mali Princ
Najljubši film: Prayers for Bobby
Najljubša televizijska oddaja: /
Najljubša gledališka predstava:
/
Naj osebnost: japonski pevec Ruki
Življenjsko geslo: Carpe diem!

Med letošnjimi odličnjaki v slovenskem višješolskem središču v Gorici je tudi ljubiteljica japonske kulture. Devetnajstletna Nastja Pahor iz Opatjega sela je ena izmed dveh dijakov, ki sta maturirala na klasičnem liceju Primož Trubar s končno oceno sto.

»Po ustnem delu izpita sem bila malce zaskrbljena, saj mi tovrstni nastopi ne ležijo preveč, medtem ko sem pri pisnih nalogah boljša,« nam je zaupala simpatična Nastja, ki je sicer beležila visoke ocene skozi vseh pet let višješolskega študija. Zakaj pa se je dekle iz Opatjega sela odločilo za višješolski študij na šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji? »Sestrična me je peljala na ogled klasičnega liceja Primož Trubar in sem se nad šolo takoj navdušila, saj sem vedela, da bi se v maloštevilnem razredu več naučila kot v mnogo številčnejših razredih v Sloveniji,« je povedala Nastja, ki bi še enkrat ponovila svojo izbiro.

Na klasičnem liceju so jo najbolj navdušili jeziki, rada ima tudi matematiko in fiziko. Pravi čar zanjo predstavlja japonska kultura, nad katero se je navdušila že od malih let. »Predstavila sem zaključni referat o trivrstični japonski pesniški obliki haiku,« pojasnjuje Nastja, ki upa, da bo čim prej odpotovala na Japonsko. Z japonskim jezikom pa se bo kmalu začela zelo resno ukvarjati, saj se je odločila, da bo študij nadaljevala na filozofski fakulteti v Ljubljani, in sicer smer japanologije. »Zaradi tega bom del počitnic posvetila učenju japonščine, načrtujem pa tudi izlet s prijatelji, čeprav se nismo še odločili kam«. V prostem času Nastja rada riše in bere detektivke, njena najljubša avtorica je Agatha Christie. (av)