Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka družboslovne smeri liceja Slomšek Ivana Curri

Ivana Curri (Kroma)

S skakalne deske vse do stotice s pohvalo

OSEBNA IZKAZNICA

Zodiakalno znamenje: Devica
Najljubša hrana: karkoli
Najljubša pijača: mleko z meto ali voda
Knjiga na nočni omarici: »Il prigioniero del cielo« Carlosa Ruiza Zafona
Najljubši film: »Great Expectations« po knjigi Charlesa Dickensa
Najljubša televizijska oddaja: The Big Bang Theory (po internetu)
Najljubša gledališka predstava: raje imam kino kot gledališče in si grem raje ogledat muzikale; zadnjič sem videla »The Rocky Horror show«
Naj osebnost: jih je več
Življenjsko geslo: Izkušnje se lahko pripetijo samo enkrat v življenju. Praktično, carpe diem!

Državni izpit na višjih srednjih šolah je mimo, izbrani maturanti se zabavajo na nagradni ekskurziji po Sloveniji, ostali pa so se podali na druge destinacije.

Kot veleva običaj, je napočil čas objave krajših pogovorov z letošnjimi odličnjaki, ki so prejeli najvišjo oceno 100/100. Prva odličnjakinja, s katero smo se pogovarjali, je Ivana Curri iz Trsta, ki si je stotico s pohvalo prislužila na družboslovni smeri Humanističnega in družbeno-ekonomskega liceja Antona Martina Slomška.

Ivana Curri je tukajšnji širši javnosti sicer bolj znana kot uspešna skakalka v vodo, s čimer pa se več ne ukvarja, vseskozi pa je bila uspešna tudi v šoli, rezultat pa ni izostal in zdaj je Ivana odličnjakinja s pohvalo, kar jo je sicer presenetilo, kot nam je smeje dejala, seveda pa jo je uspeh zelo razveselil.
Tržaška odličnjakinja je svoj maturitetni referat posvetila eksperimentu v socialni psihologiji: gre za t.i. stanfordski zaporniški eksperiment, ki ga je izvedel ameriški psiholog Philip Zimbardo, ki je tudi napisal knjigo »Luciferjev efekt«.

Eksperiment namreč predstavlja, kako se tudi normalni ljudje lahko spremenijo v zveri oz. oriše razliko med dobrim in zlim, nam je povedala Ivana.
Zakaj pa se je Ivana Curri pred petimi leti odločila za študij na družboslovni smeri liceja Slomšek? »Takrat sem delala tudi precej športa in so mi profesorji na srednji šoli tudi svetovali, naj izberem to šolo, vendar sem jo izbrala predvsem zaradi tega, ker so mi bili všeč predmeti: družbene vede, filozofija, vse to me je izredno privlačilo,« pravi Ivana, ki se izbire nikakor ne kesa: »Nikoli ne bi uspela narediti kaj boljšega od tega,« dodaja.

Kakšne pa so študijske navade stotice Ivane Curri? Učila se je sicer skozi vse leto, v zadnjih dveh mesecih pred maturitetno preizkušnjo pa je pospešila, predvsem v maju in juniju je ponavljala snov.

Kot že rečeno, je Ivana prenehala z aktivnim ukvarjanjem s skoki v vodo: »Grem malo tekat, ukvarjam se malo z atletiko, ukvarjam se tudi z zasebnimi lekcijami angleščine,« pravi Ivana, ki se na počitnice podaja najprej v Barcelono, potem pa so poti odprte, saj se še ni odločila, ali bo šla na Norveško ali kam drugam. Jeseni pa jo čaka študij na Fakulteti za orientalske jezike v Benetkah. (iž)