Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka znanstveno-tehnološkega liceja Gaja Tomsič

Gaja Tomsič

Všeč so ji tuji jeziki, za sabo ima enoletno izkušnjo na Danskem

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: lev
Najljubša jed in pijača: sladoled in vroča čokolada
Knjiga na nočni omarici: »Un lungo fatale inseguimento d'amore« Louise May Alcott
Najljubši film: Britanski film »Atonement«
Najljubša TV oddaja: /
Najljubša gledališka predstava: /
Naj osebnost: Dobitnica dveh Nobelovih nagrad, Marie Curie
Življenjsko geslo: Radovednost je mati znanja!

Rada ima tuje jezike, njena največja ljubezen pa so znanstveni predmeti.

Zato se bo Gaja Tomsič, 18-letna odličnjakinja iz Sovodenj, ki je pravkar maturirala na znanstveno-tehnološkem liceju Simon Gregorčič v Gorici, čez nekaj mesecev odpravila na študij kemijskega inženirstva v Ljubljano.

»Upala sem v stotico, vendar nisem bila gotova, da jo bom dosegla. V našem razredu je bila namreč konkurenca zelo velika,« je v pogovoru za Primorski dnevnik povedala Gaja in spomnila, da so znanstveno-tehnološki licej Gregorčič z najvišjo oceno dokončali kar štirje maturanti, kar je verjetno pravi rekord. »Če bi se morala ponovno vpisati na višjo srednjo šolo, bi še enkrat izbrala znanstveno-tehnološki licej. Všeč so mi bili predmeti, odlično pa je bilo tudi vzdušje v razredu,« je poudarila Gaja, ki ima najraje matematiko in kemijo. Kljub temu je svoj maturitetni referat posvetila zgodovinsko-humanistični temi. »Poglobila sem se v feministična gibanja. Spregovorila sem o najpomembnejših feministkah in o njihovih dosežkih,« je povedala sovodenjska odličnjakinja in pojasnila, da ji je ta tema blizu, »ker v zgodovini ni bilo veliko znanstvenic.«

Pred univerzo si bo Gaja privoščila nekaj počitka in sprostitve v dobri družbi.

Najprej se bo s prijateljicami odpravila na Krf, nato pa jo čaka še maturantski izlet. Ko bodo počitnice mimo, bo pripravila kovčke in odšla v Ljubljano, kjer bo študirala kemijsko inženirstvo. »Ob znanstvenih predmetih so mi zelo všeč tuji jeziki. Opravila sem nekaj izpitov iz angleščine, govorim pa tudi dansko,« je povedala Gaja, ki je četrti letnik višje srednje šole opravila v mestu Vejle na Danskem v okviru projektov združenja Intercultura.

»To izkušnjo priporočam vsem. Meni je pomagala, da sem postala bolj odprta in sproščena. Pridobila sem veliko prijateljev,« je zaključila odličnjakinja. (Ale)