Pahorjevo stoletje

Pahorjevo stoletje

»Felicidades, zorionak, čestitam!«

TRST - Skoraj dve strani v sobotnem Corriere della sera, naslovna stran nedeljske kulturne priloge gospodarskega dnevnika Il Sole 24 ore, dve strani v nedeljskem Piccolu in številni članki in prispevki na spletu, vse to si je »zaslužil« Boris Pahor s svojo stoletnico.

Milanski Corriere della sera je ob članku velike poznavalke Pahorjevega opusa Marise Fumagalli (»Traditore in amore, mai nelle mie idee«) objavil pisateljev ekskluzivni prispevek. Pahor, pet prošenj mladim, ki bodo prišli, so ga naslovili, in v podnaslovu takole povzeli avtorjeve prošnje: branite svojo istovetnost, izberite velike moralne figure, ščitite telo, sledite resnici, verjemite v naravo.

»Jutri dopolnim sto let,« je v nedeljo Il Sole 24 ore naslovil Pahorjev prispevek, v katerem pripoveduje o izseljenih rudarjih iz Nadiških dolin in o vseh tegobah, ki so jih preživeli Slovenci v Nadiških dolinah od priključitve teh krajev leta 1866 Italiji. Obenem je dnevnik v kulturni prilogi objavil odlomek o ženi Radoslavi, hčerki narodnega heroja Janka Premrla-Vojka. Cristina Battocletti pa je pod naslovom Vztrajen, pošten in »sgajo« pisala o Pahorju kot »sinu kratkega stoletja«.

Boris Pahor, sto let z očmi uprtimi v prihodnost, je naslov prispevka Elvia Guagninija v nedeljskem Piccolu, Alessandro Mezzena Lona je poudaril, da je jubilant v Latinski Ameriki že tako znan kot v Evropi. Tržaški pisatelj Claudio Magris pa je zapisal, da bi bili »Italijani v Trstu pohabljeni brez Slovencev.«

Številni so bili tudi prispevki o Borisu Pahorju, objavljeni na spletnih straneh. Nemški Die Welt izpod peresa Paula Jandla piše, da Pahor »ne govori o sreči«. Za spletno stran Observatorija za Balkan in Kavkaz je Boris Pahor »slovenski narodni heroj«. Švicarski Corriere del Ticino se klanja nekompromisnemu pisatelju in človeku.

Na spletni strani italijanskega novinarskega portala Articolo 21 je predsednik novinarskega sindikata Furlanije-Julijske krajine Carlo Muscatello zapisal, da je Boris Pahor dočakal »lepo in ganljivo revanšo«.

Baskovska spletna stran Kaos en de la red piše o »el centenario Boris Pahor, superviviente, resistente y gran escritor esloveno.«

V članku objavlja obsežne citate iz Pahorjevih del, prispevek pa zaključuje s trijezično, špansko-baskovsko-slovensko čestitko: »Felicidades, zorionak, čestitam Boris Pahor!«

M.K.