Naši Oskarji 2013

Naši Oskarji 2013

Za uvod

Iz današnje prireditve (FOTO DAMJ@N)

Dvanajstič skupno in tretjič v partnerstvu z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji smo v četrtek v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah slovesno podelili Naše oskarje za slovenske športnike iz Italije, ki branijo barve naših društev.
Ideja o tej nagradi se nam je v uredništvu Primorskega dnevnika porodila v začetku prejšnjega desetletja na podlagi ugotovitve, da športniki, ki nastopajo v ekipnih panogah, kljub svoji nesporni popularnosti v zamejstvu, skoraj nikoli ne pridejo v poštev za prireditev Naš športnik, ki je že po svoji naravi bolj namenjena športnikom in športnicam, ki tekmujejo v individualnih športnih disciplinah, velikokrat tudi ne v okviru slovenskih društev. Idejo smo povzeli po zamisli Andreja Vremca, ki je leta 1999 v Trstu zelo uspešno organiziral košarkarske oskarje, mi pa smo oskarje razširili še na druge najbolj razširjene ekipne panoge pri nas.
Odkar je naš partner Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, podeljevanje oskarjev ni več le simbolično, temveč poteka v okviru prireditve Naši oskarji. Za razliko od dosedanjih izvedb, bo letošnja v znamenju »večje napetosti«, saj bomo imena zmagovalcev v članskih in mladinskih kategorijah razkrili šele na sami prireditvi. Prvič bomo letos imenovali tudi najboljšo člansko in mladinsko ekipo.
Letošnja novost so tudi posebne nagrade, ki jih podeljujemo prvič v štirih različnih kategorijah. Zanje smo se odločili tudi zaradi za naše športnike tudi nekoliko »manj dostopnega« formata čezmejnega nagrajevanja Naš športnik, ki pa seveda ostaja pri nas športno priznanje »številka ena«. Tako smo vletos imenovali najboljšega trenerja, podelili smo priznanje našemu športniku, ki se je izkazal na mednarodni ravni in tri priznanja »naši upi«, namenjene mladim športnikom slovenskih društev, rojenim med letoma 1995 in 1998. Nagrada »brez meja« pa je namenjena slovenskemu športniku iz Slovenije ali italijansko ali drugače govorečemu športniku, ki s posebnih uspehom brani barve enega od slovenskih društev v Italiji.
Na ta način počasi širimo »oskarje« tudi na druge športne panoge. Letos še brez nominacij, prihodnje leto pa bo morda že drugače ...