Naši v drugih okoljih

Naši v drugih okoljih

Poročila se je s pripadnikom plemena Navajo

Martina Tonet v Grand Canyonu

Tržačanko Martino Tonet sta najprej študij in nato ljubezen ponesla v svet. Pred več kot desetimi leti je spoznala Ashikeja, mladeniča iz Arizone, pripadnika domorodskega plemena Navajo oziroma Diné, kot sami sebi pravijo tamkajšnji ljudje. Z njim se je leta 2013 poročila in se preselila v mestece Boulder v Koloradu, kjer danes živi in dela. Z njo smo se pred nekaj dnevi pogovorili v domačem Trstu, kjer je trenutno na počitnicah.
Martina se je izšolala na jezikovni smeri liceja Franceta Prešerna v Trstu, nakar se je odpravila v Bologno, kjer je študirala kulturno antropologijo. Po končanem študiju je v Angliji opravila še podiplomski študij iz socio-kulturne antropologije, nato pa prejela štipendijo za doktorat na Škotskem, ki ga je dokončala lani.
V doktorski diplomi je obravnavala rasizem in uničljive sile, kot so diskriminacija in predsodki do domorodcev v perujskih Andih – oziroma kako so ti predsodki preprečili ustanovitev in vzdrževanje dvojezičnega izobraževanja v avtohtonem jeziku kečua in španščini. Njena doktorska naloga je dostopna na spletni strani Univerze v Stirlingu.
»Že med pisanjem doktorata sem istočasno delala kot prevajalka iz slovenščine, italijanščine in španščine v angleščino in obratno. Trenutno delam za podjetje, ki prevajalce pošilja v šole in bolnice. Za slovenščino me sicer še nihče ni vprašal, to pa zato, ker Slovenci po svetu pač poznajo tuje jezike. Za italijanščino je nekaj povpraševanja, a ne veliko, največ zanimanja je za španščino in angleščino,« pravi Martina.
V Denverju, ki je približno 50 minut oddaljen od Boulderja, je tudi društvo Slovencev, vendar se Martina vanj ni vključila, čeprav je v ZDA spoznala veliko Slovencev, Koprčane in Ljubljančane, ki so se v tujino preselili pred nekaj leti. Ob prevajalskem delu se Martina še vedno ukvarja z južnoameriškimi temami, saj sodeluje v uredniškem odboru revije, ki obravnava teme, kot so socialne težave domorodcev v južnoameriških državah, kompleksnost njihove politične in raznolike kulturne stvarnosti, šolanje in izobraževanje, zgodovina, religija, ekološki sistem in podobno.
Martina je prvič obiskala ZDA, ko je s skupino Tržačanov leta 2004 za tri tedne odpotovala tja, da bi spoznala območje, kjer živi pleme Navajo. Ta rezervat je največji v ZDA, nahaja se v Arizoni, meji pa še na Utah, Kolorado in Novo Mehiko. Na tem potovanju je tudi spoznala fanta, s katerim je osem let ostala v stiku na daljavo in se nato z njim poročila. Pred nekaj leti sta se skupaj preselila v Boulder, ker je on tam delal in ker je to manjše, umirjeno in varno mestece, kjer je življenjski standard dokaj visok. »Poleg tega je tam tudi univerza in tako sem imela na razpolago knjige, ki sem jih potrebovala, ko sem še pisala doktorat. Nekaj časa sem na univerzi tudi sodelovala s skupino, ki se ukvarja prav z južnoameriškimi tematikami. Leta 2014 smo o tem pripravili razstavo, sama sem prispevala fotografije iz Peruja. Leta 2008 sem namreč bila tam, da bi se poglobila v življenje avtohtonih ljudstev.«
Aljoša Fonda