Naši v drugih okoljih

Naši v drugih okoljih

Grafična oblikovalka s Proseka (preko Barcelone) v realnost zagonskih podjetij na Bavarskem
Taja Luxa - München (Nemčija)

Taja Luxa

»Po izobrazbi in poklicu sem grafična oblikovalka. Morala sem torej vedno potovati ali kam oditi, ker je v Trstu na tem področju malo možnosti,« je svojo življenjsko dogodiviščino obnovila 25-letna Taja Luxa, doma s Proseka, ki nekaj več kot leto dni živi in dela v Münchnu.
Najprej je v Trevisu na Univerzi IUAV za arhitekturo, oblikovanje, modo in vizuelno umetnost zaključila študij industrijskega oblikovanja in risanja. Na podiplomski stopnji se je v Benetkah usmerila v bolj specifični sektor vizuelne multimedijske komunikacije. Preden bi jo delovna pot vodila v Nemčijo, je nekaj mesecev opravljala staž v Barceloni. S tem v zvezi je nasmejana sogovornica povedala, da so jo za novo delovno ponudbo po telefonu poklicali, ravno ko je bila na letalu: »Čeprav nisem vedela, kaj pričakovati, sem se takoj preselila v München. Nekako po vodilu: „Ne vem točno, katere bodo moje zadolžitve, vendar katerokoli bodo, bodo v redu.“« Že dalj časa je namreč z zanimanjem sledila realnosti zagonskih podjetjih (t.i. startup). Julija 2015 se je tako zaposlila pri večjem studiu oz. podjetju, kjer se je posvečala novodobnim produktom, aplikacijam za pametne telefone in z njimi povezanim grafičnim oblikovanjem: »Veliko pozornosti smo namenjali raziskovanju oz. vodenju raziskav o proizvodih, ki bi v bodoče prišli v roke uporabnikov.«
Pred približno enim mesecem se je njen vsakdan nekoliko spremenil, saj se je zaposlila pri drugem nekoliko manjšem, a ravno tako visokotehnološkem studiu.
Ukvarjajo se z ustvarjanjem in promocijo zagonskih podjetjih, katerim od vsega začetka sledijo tudi iz grafične plati: zamislijo si logo in digitalno podobo ipd. »Usmerjeni smo na digitalno področje. Pozornost namenjamo temu, kako se po začetni fazi podjetja predstavljajo na spletu oz. v multimedijskem svetu, pa tudi kako nuditi strankam čim bolj kakovostno ponudbo na novodobnih platformah, kakršni so na primer tablični računalniki,« je povzela Taja.
V prejšnjem podjetju je bilo veliko grafičnih oblikovalcev. Zadnjo besedo je torej imel »nadrejeni oblikovalec«, na novem delovnem mestu pa je število zadolženih za ta sektor nekoliko manj. Delo v manjšem in (v primerjavi s prejšnjim) manj znanim podjetjem je različno, vendar ima pri izvajanju projektov večjo mero svobode.
Glavno mesto Bavarske ponuja svojim prebivalcem marsikaj, življenje poteka zelo umirjeno: »München ima vse prednosti velikega mesta, vendar ni tako kaotično kot druge metropole. To sem močno občutila, ker sem se sem preselila iz Barcelone in je bila razlika zelo opazna. Pravzaprav nimaš občutka, da si v velemestu. Veliko je parkov in zelenja in si v bistvu v neposrednem stiku z naravo.« Med glavnimi prednostmi, na katere je naletela v Münchnu, je Taja omenila naslednje: »Naletela sem na veliko upoštevanje s strani drugih. Kjlub temu, da nisi izkušen na delovnem področju, si vsi zelo prizadevajo, da se čim več naučiš. Tvoje ideje so upoštevane in vse skupaj se ne ustavi le na dobro dodelani grafični podobi ali končnem proizvodu.« Težave je imela le v začetnem obdobju: »Na začetku se ti v glavi zvrsti cela vrsta skrbi. Bojiš se, da se ne boš znal sporazumevati, da te ne bojo razumeli... Ko premagaš prve strahove in se čutiš sprejetega, tudi druge stvari stečejo. Napreduješ ne samo na poklicni ravni, temveč tudi s človeškega vidika.«
O samem poklicu je potrdila splošno predstavo, da mora biti oblikovalec kreativen. Vendar se večkrat poudarja samo ustvarjalno plat. Po začetni fazi, za katero je pomembno imeti sveže in inovativne ideje, v igro pride cela vrsta drugih zadolžitev, ki zahtevajo veliko dobre volje in trdega dela. Ko se je npr. približno pol leta ukvarjala s snovanjem aplikacije za pametne telefone, je morala dobršen del pozornosti usmeriti v poglobitev vsakodnevnih navad in značilnosti uporabnikov. To pa je vse prej kot kreativno, poteka po določenih ustaljenih shemah. Vsak proces je treba natančno preštudirati in postane delo posledično velikokrat tudi mehansko.
Konec julija je širšo javnost pretresla vest o osemnajstletniku, ki je v münchenskem nakupovalnem središču v strelskem napadu ubil devet ljudi. Naša tokratna sogovornica se takrat k sreči ni nahajala v mestu. Povedala pa je, da so bili njeni kolegi zaskrbljeni in so jo torej telefonsko poklicali, da bi ugtovili, ali je z njo vse v redu. Na začetku namreč nobenemu ni bilo jasno, kaj se je pravzaprav dogajalo. Policija ni želela dajati podrobnejših informacij.
Vse to je povzročilo splošen strah in paniko. Že dan po napadu, potem ko so se prepričali o njegovih vzrokih, se je situacija počasi vnesla, prebivalci so se počasi pomirili.
Taja Luxa namerava še nekaj časa preživeti v Münchnu, za bodoče pa razmišlja o skandinavskih državah ali pa Združenih državah Amerike. Priznala je, da bi se prej ali slej tudi želela vrniti v domače kraje, vendar čez nekaj let. Po njenem mnenju je na Tržaškem sicer več dobrih grafičnih studijev. Njeno zanimanje pa je usmerjeno v relativno novo in manj tradicionalno stroko oblikovanja: »V Italiji slednje ni toliko razvito, usmerjeni so bolj v tradicionalne grafične sektorje. Ko si mlad, pa si marsikdaj želiš kaj novega.« Potovanje in nabiranje izkušenj v različnih grafičnih studijih v mladih letih pomenljivo vpliva na bodoči razvoj, tako poklicni kot osebni.
Vesna Pahor