Naš športnik 2010

Naš športnik 2010

Utemeljitve

Naš športnik 2010 - Gorica

MOŠKI

1. MATEJ ČERNIC
Matej Černic je bil tudi letos nenadomestljiv član italijanske odbojkarske reprezentance. Na svetovnem prvenstvu v Italiji je letos z njo osvojil 4. mesto. Letos mu je bila sprva namenjena vloga zlate rezerve, toda kmalu se je pokazalo, da brez njega reprezentanca ne igra učinkovito. Najbolj se je izkazal v odločilni tekmi za uvrstitev v finalni četveroboj proti reprezentanci ZDA, ko je bil najboljši na igrišču in je tako rešil reprezentanco in organizatorje pred pravim polomom.

2. LORIS MANIA’
Dolgo časa je kazalo, da bo odbojkar iz Števerjana kronal letošnje leto z nastopom na svetovnem odbojkarskem prvenstvu v dresu italijanske reprezentance, žal pa se mu ta želja tudi letos zaradi poškodbe ni izpolnila. Manià je vsekakor v vlogi prostega igralca eden najboljših v Italiji, kar navsezadnje dokazuje tudi z odličnimi nastopi v najvišji italijanski ligi, v kateri brani barve Modene, najbolj uglednega in enega najmočnejših klubov v Italiji.

3. JAŠ FARNETI IN SIMON SIVITZ KOŠUTA
19-letna jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta sta tudi letos uspešno nadaljevala svojo pot v olimpijskem razredu 470. V Formii sta osvojila naslov italijanskih mladinskih državnih prvakov, na evropskem mladinskem prvenstvu v La Rochelleu v Franciji pa sta bila deseta. Na prestižni regati za svetovni pokal v francoskem Hyeresu sta se uvrstila v zlato skupino, zmagala pa sta na eni od kvalifikacijskih regat.
Letos sta regatirala tudi na svetovnem članskem prvenstvu v Haagu na Nizozemskem, jutri pa bosta začela z nastopi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Dohi v Katarju. Z letošnjimi nastopi sta utrdila svoj položaj med možnimi kandidati za nastop na olimpijskih igrah.

ŽENSKE

1. TANJA ROMANO
Na svetovnem prvenstvu na Portugalskem se je živa legenda umetnostnega kotalkanja v velikem slogu zavihtela na prestol, ki ga je lani začasno prepustila Italijanki Debori Sbei. Kotalkarica openskega Poleta je namreč s prepričljivim nastopom že sedmič v svoji karieri osvojila naslov prvakinje v prostem programu, zbirko zmag na svetovnih prvenstvih pa povečala na petnajst, kar je največ v zgodovini tega športa. Na Portugalskem je Romanova zmagala v zelo težkih okoliščinah in vnovič dokazala, da ni le nadarjena športnica, temveč tudi prava tekmovalka.

2. LISA RIDOLFI
22-letna namiznoteniška igralka iz Nabrežine, članica milanskega kluba Sandonatese, ki je več let branila barve Športnega krožka Kras iz Zgonika, je letos izjemno napredovala. Na najnovejši državni lestvici zaseda celo absolutno 5. mesto in je ena od osmih igralk s statusom prvokategornice. Pred kratkim je bila Ridolfijeva tudi vnovič povabljena v člansko državno reprezentanco, njena kariera pa se pravzaprav šele začenja.

3. PAOLA CIGUI
Med Slovenci v Italiji še nikoli ni bilo tako uspešne teniške igralke, kot je 21-letna Openka Paola Cigui. Čeprav je letos igrala manj kot v lanski sezoni in na svetovni lestvici nazadovala za nekaj mest, trenutno je 479., ji je vseeno uspel podvig, kakršnega slovenski tenis v Italiji ne pomni: v Bassanu del Grappa je prvič v karieri osvojila mednarodni turnir ITF z nagradnim skladom 10.000 dolarjev, preizkusila pa se je tudi že na turnirjih višje kategorije.

EKIPE

1. NOGOMETNI KLUB KRAS
Nogometašem Krasa je v minuli tekmovalni sezoni uspel veliki met - uvrstitev v državno D-ligo, kar je uspeh, ki ga doslej ni doseglo še nobeno slovensko nogometno društvo v Italiji, zdaj pa je klub iz Repna hkrati tudi druga najmočnejša ekipa v Trstu in prva med amaterji. Kras je redni del prvenstva elitne lige končal na drugem mestu in se uvrstil v državno končnico za napredovanje. V polfinalu so rdeče-beli najprej premagali lombardsko ekipo Verbano, nato pa v finalu še Jesino. Klub hkrati vse bolj zgledno in z veliko pozornostjo do domačih igralcev skrbi tudi za naraščaj. Letos je pod svoje okrilje prevzel tudi združene slovenske mladinske ekipe projekta Pomlad, kar kaže tudi na organizacijsko moč repenskega kluba.

2 ŠK KRAS
Namiznoteniške igralke Krasa so se letos vrnile v najvišjo namiznoteniško ligo. Kitajka Yuan Yuan ter domačinke Martina Milič, Eva Carli in Mateja Crismancich so v državnem prvenstvu A2-lige prepričljivo osvojile prvo mesto, zelo spodbuden pa je bil tudi začetek letošnjega prvenstva A1-lige, saj v njem že dokazujejo, da je obstanek povsem v njihovem dometu. Posebnost Krasa je v tem, da ima za razliko od drugih italijanskih prvoligašev le eno tujko in nobene »uvožene« igralke, temveč le take, ki so zrasle v njegovih vrstah.

3. ŠZ JADRAN UNDER 19
V zelo kakovostnem državnem prvenstvu mladincev, v katerem igrajo tudi ekipe profesionalnih klubov iz dežele Furlanije Julijske krajine, so bili mladinci Jadrana tudi letos zelo uspešni. Najprej so se uvrstili v elitno skupino, v njej pa zasedli še ugledno tretje mesto, potem ko so se do poslednjega kroga borili za sam vrh in za uvrstitev najmanj v državni B-finale. Mnogi posamezniki te ekipe so že prestopili prag članske vrste v državni C-ligi. Med njimi je bil Borut Ban letos tudi povabljen na izbirni trening državne mladinske reprezentance.