Mavhinje 2011

Mavhinje 2011

HARVEY

Števerjanska skupina je delo postavila z neprizadeto lahkotnostjo (Kroma)

Režiser in igralci so izkušeno prikazali briljantno in blago komičnost ameriške komedije

V ameriških gledališčih se dvorane od nekdaj polnijo ob blagih komedijah z liki, ki so resda nekoliko pretirani, a ne preveč, tako da gledalci v njih prepoznavajo svoje okolje ali celo same sebe in ob duhovitih iskrivih dialogih z le ščepcem ironije avtorju ne zamerijo, saj na odru gledajo svoj v bistvu dobrohoten portret, vrh vsega še z optimističnim nadihom, zaradi katerega ob koncu predstave zapustijo sedež zadovoljni s samimi sabo in z lahkotnim nasmehom na ustih. Ena takšnih bestsellerskih uspešnic je komedija Harvey, ki je avtorici Mary Coyle Chase leta 1945 prinesla Pulitzerjevo nagrado in Jamesu Stewartu leta 1950 nominacijo za oscarjevo nagrado za glavno vlogo v filmu, ki so ga posneli po komediji.
Zgodbo o nekoliko čudaškem, a simpatičnem Elwoodu P. Dowdu, ki svoj čas preživlja v barih v družbi meter in petinosemdeset centimetrov visokega zajca Harveya, ki ga sicer vidi le sam, a ga rad predstavi vsakomur, ki ga sreča, je Dramska družina F. B. Sedej iz Števerjana postavila z neprizadeto lahkotnostjo, kakršno besedilo zahteva, in izkušeno izkoristila na gosto nasute priložnosti, da spravi gledalce v smeh.
Pod vodstvom režiserja Franka Žerjala so igralci vseh enajst nastopajočih likov odigrali s sproščeno naravnostjo in z duhovitim humorističnim poudarkom, ki se nikoli ni sprevrgel v groteskno karikaturo, pa čeprav je zadeval sicer znane teme veselih moških, ki ga radi srknejo, meščanskih gospa, ki se trudijo, da bi poročile ne več rosno mlade hčere, in preveč vase zaverovane psihiatre. Skrbno postavitev in igro dopolnjujejo enako skrbna scena in kostumi, ki dodatno označujejo okolje in like komedije. Prijetna predstava ne išče sporočilnih not in tudi ne inovatorskih gledaliških posegov, temveč si kot edini cilj postavlja lahkotno zabavo, in to uspešno. (bov)

ANKETE

Zakaj spremljate festival dramskih skupin?