Mavhinje 2011

Mavhinje 2011

MNENJA OBČINSTVA IN ŽIRIJE SO SE LETOS V VELIKI MERI UJELA

Ob razglasitvi zmagovalcev se je na mavhinjskem trgu zbrala prava množica ljudi (Kroma)

Zadovoljstvo prirediteljev in veselo vzdušje med občinstvom
Nastopili so Boris Kopitar in Kraški muzikanti

V nedeljo, 3. julija, zvečer, ko je bilo s podelitvijo nagrad in priznanj konec devetega Zamejskega festivala amaterskih skupin, je bilo na trgu pred cerkvijo v Mavhinjah čutiti skoraj otipljivo vzdušje radostnega zadovoljstva, da je prireditev spet odlično uspela, kot je med kratkim pozdravom poudaril Paolo Antonič, predsednik Športnega-kulturnega društva Cerovlje-Mavhinje, ki je pred osemnajstimi leti prepričano zagovarjalo idejo o festivalu, čeprav jo je marsikdo skeptično ocenil. Kljub tujim dvomom je društvo dokazalo pravilnost svoje izbire, tako da iz leta v leto raste število sodelujočih: letos je na odra pod šotorom in na trgu stopilo več kot dvesto petdeset nastopajočih, kot je prav tako povedal Antonič, kateremu se je ob navajanju tolikšnega uspeha kar „inako storilo“, kot je opazil priljubljeni voditelj narodno zabavnih oddaj in pevec Boris Kopitar, ki je kot že mnogokrat doslej vodil slavnostni sklepni večer. Poleg njega je nastopil domači ansambel Kraški muzikanti, katerega mladi člani (najmlajša ima petnajst let, najstarejša dva pa osemnajst) imajo v občini veliko občudovalcev, tako da sta veselje in radost prevzela tudi zvesto občinstvo festivala, ki ga na sklepni večer spet ni manjkalo.
Kakorkoli že, letos so se mnenja občinstva in žirije dokaj ujela, saj je nagrado občinstva prejela predstava Zbeži od žene Brezmejnega gledališče vržot Prosvetnega društva Štandrež, ki je prepričala tudi tri razsodnike, da so ji poleg prve nagrade ex aequo za kategorijo odraslih dodelili še posebno nagrado za glavno moško vlogo, ki jo je odigral Matej Klanjšček. Na enako kakovostno raven se je v isti kategoriji po mnenju žirije uvrstila komedija Harvey, ki jo je postavilo SKPD F. B. Sedej. Tudi glede najboljše predstave v otroški kategoriji so bili gledalci in žirija istega mnenja: predstavo Otroške dramske skupine Breg z naslovom Drejček, trije marsovčki in vesela druščina je ljudsko glasovaje uvrstilo na drugo mesto, žirija ji je podelila prvo nagrado in posebno nagrado Matiji Succiju za naslovno vlogo. Med mladinskimi skupinami pa se je najbolje uvrstil koroški Teater Šentjanž s sicer že velikokrat nagrajeno predstavo Jack ali skodelica kave.
Kot je poudarila članica žirije Maja Lapornik, nagrade prinesejo dobitnikom veliko veselje, vendar ne gre pozabiti, da je gledališče čudovita stvar in tisti, ki jim tokrat morda ni uspelo, bodo z vztrajnim delom v prihodnje gotovo imeli razlog, da se bodo tudi sami veselili. Sicer pa, kot sta ugotavljala tudi ostala dva člana žirije, dramaturginja Samanta Kobal in igralec Gojmir Lešnjak Gojc, so prikazane predstave dokazale veliko kakovostno rast, tako de se v marsikateri briše meja med profesionalnim in ljubiteljskim gledališčem. (bov)

ANKETE

Zakaj spremljate festival dramskih skupin?