Izleti Primorskega dnevnika 2011

Izleti Primorskega dnevnika 2011

V Glasgowu hranijo spomin na Plečnika

Po ulicah Glasgowa

Krog smo nadaljevali z ogledom enkratne šole umetnosti - Glasgow School of Art, ki jo je na prehodu iz 19. v 20. stoletje projektiral sloviti škotski arhitekt Charles Rennie Mackintosh. Gre za njegovo najbolj prestižno delo, v izrazito originalno in racionalno zasnovanem slogu, v katerem prevladuje stil art nouveau. Šola umetnosti je sicer nastala že pol stoletja prej kot šola risanja in arhitekture, z odločitvijo za graditev novega sedeža, ki je trajala kar 12 let, pa je dobila novo razsežnost. Srž kompleksa je veličastna knjižnica, pri projektiranju katere je Mackintosh poskrbel za mojstrsko osvetlitev z naravno svetlobo.
V zastekljeni knjižni omari, ki se razprostira po vsej dolžini knjižnice, je ostro oko enega od članov naše odprave med tisoči knjig opazilo - Plečnika! Njegovo delo je tam spravljeno v zajetni knjigi, ki pa je žal nismo mogli prelistati.
Proti večeru smo po ogledu muzeja Kelvingrove Art Gallery and Museum, ki se ponaša s pomembno umetniško (izletnike PD so posebno pritegnili impresionisti), tehnično in naravoslovno zbirko, zapustili Glasgow in se vrnili v Greenock, rojstni kraj Jamesa Watta, škotskega matematika in inženirja, znanega kot izumitelja prvega uporabnega parnega stroja. Med večernim sprehodom po središču nekdaj zelo živahnega pristaniškega mesteca nas je presenetil dež, ki nas je spremljal tudi naslednji dan, ko smo se odpravili na pot proti Highlandsu, osrčju Škotske.

  • Tekst Vlasta Bernard
    Fotografije Vlasta Bernard in Divna Čuk