Izleti Primorskega dnevnika 2011

Izleti Primorskega dnevnika 2011

Od enega locha do drugega

V škotski gaelščini pomeni beseda loch jezero

Hitro smo se naučili, kaj v škotski gaelščini pomeni beseda loch. To je vendar jezero (v angleščini lake), najbolj znano med njimi pa je Loch Ness, kjer prebiva legendarna pošast Nessie.
Preden smo prišli do prvega jezera, 38 kilometrov dolgega Loch Lomonda, smo se ustavili v Stirlingu, srednjeveškem mestecu z znamenitim gradom in spomenikom škotskemu narodnemu heroju Williamu Wallaceu. V bitki pri mostu Stirling Bridge so Škotje pod njegovim vodstvom premagali veliko močnejšo angleško vojsko. Mogočen grad, ki z visoke skale dominira prelepo zeleno pokrajino, je bil najljubše prebivališče dinastije Stuart in sodi med največje utrdbene komplekse v deželi.
Anna nam je med mnogimi zanimivostmi s posebnim navdušenjem govorila o Škotih in njihovem boju za neodvisnost. Povedala nam je, da so tradicijo kilta na Škotsko prinesli Irci. Sprva je bila to namreč volnena odeja z značilnim karirastim vzorcem, ki se imenuje tartan in ki je služila za različne namene. Pozneje je iz nje nastalo tipično krilo, ki je del škotske narodne noše.
Po Stirlingu smo se zapeljali ob dolgem Loch Lomondu, največjem jezeru na Otoku, ki se razteza v istomenskem naravnem parku z gorsko verigo Trossachs. Vozili smo se po čudoviti naravi z gozdovi iglavcev na eni in romantičnim jezerom na drugi strani, z žarečimi travniki in preprogami erike, nad nami pa so se dvigovali za Highlands tipični zaobljeni vrhovi gora. Poleg ovac je v tem krajinskem raju mogoče srečati tudi srnjake. Mi smo iz avtobusa videli samo enega, pa še to ne vsi potniki.

  • Tekst Vlasta Bernard
    Fotografije Vlasta Bernard in Divna Čuk