Izleti Primorskega dnevnika 2011

Izleti Primorskega dnevnika 2011

Nessie pa nismo videli

Nessiejev kip ob bregu jezera Loch Ness

Preden smo na najbolj znanemu škotskemu jezeru, Loch Nessu predali iskanju Nessie (za katero ali katerega je naš voznik Bob dejal, da ga ne bomo našli, ker ga ima on doma - ženo namreč ...), smo občudovati inženirski podvig Thomasa Telforda, ki je v prvi polovici 19. stoletja projektiral sistem kanalov, ki povezuje tri jezera.
Caledonian Canal je pritegnil veliko pozornost izletnikov. Z dežniki smo se odpravili proti zgornjemu bazenu in opazovali delovanje sistema kanalov. Jadrnice so se vzpenjale z jezera skozi kanale tako, da so zapirali ali odpirali zapornice in tako polnili oziroma praznili bazene, dokler plovila niso prišla do najvišje ravni, od koder so lahko nadaljevala plovbo proti morju. Kanal je še danes izredno koristen, saj omogoča hitro plovno povezavo Severnega morja in Atlantika.
Še kak kilometer proti severovzhodu in prišli smo do Loch Nessa, dolgega ozkega jezera, ki ga odlikuje izjemna globina do 200 metrov. Jezersko dno je zato zelo temno, k čemur prispeva tudi debela plast šote. Ker ga je skoraj nemogoče raziskati, ni naključje, da se je tam rodila zgodba o pošasti, ki naj bi živela v globoki kalni vodi.
Na obrežju Loch Nessa je nekoč na skali s strateškim razgledom na jezero stal grad Urquhart. Danes je od njega ostal le še stolp in nekaj razvalin, a vseeno privablja trume turistov. Okrog njega je urejen privlačen park, opazovati pa ga je mogoče tudi s terase turističnega centra, kjer je za obiskovalce poleg okrepčila na voljo tudi trgovina s spominki.
Poleg naravnih in zgodovinskih znamenitosti Škotska zagotavlja svojim obiskovalcem zelo organizirano turistično ponudbo. Na vseh naših postankih smo naleteli na informativne točke, suvenirje in tipične škotske izdelke in pridelke. Vaši poročevalki so bile posebno všeč povsod navzoče maline, ki jih je mogoče uživati na najrazličnejše načine in ob vseh priložnostih. Na jugu Škotske so tudi obsežne plantaže tega sicer izvirno gozdega sadeža.
Sicer pa smo ugotavljali, da znajo Škotje veliko bolje »prodajati« svoje zaklade, kot smo tega vajeni v zgodovinsko in kulturno veliko bolj bogati Italiji. Izobilje očitno ni jamstvo za skrbno ravnanje s kulturno dediščino.
Na koncu Loch Nessa nas je čakal postanek v Invernessu, prestolnici Highlandsa, ki leži na izlivu reke Ness v Moray. Nad mestom, ki je bilo v burni škotski zgodovini velikokrat uničeno in obnovljeno, se dviguje mogočen grad, očarljivo panoramo pa mu zagotavlja reka z mostovi in tipičnimi gotskimi cerkvami. Sprehod po središču Invernessa, ki smo si ga privoščili po dobrem kosilu, je bil lepa priložnost za nakupovanje, saj je mesto pomembno trgovsko središče. Trgovin, od klasičnih do veleblagovnic, je bilo za vsak okus in za vsak žep.

  • Tekst Vlasta Bernard
    Fotografije Vlasta Bernard in Divna Čuk