Izleti Primorskega dnevnika 2011

Izleti Primorskega dnevnika 2011

Granitno mesto in grad kraljeve družine

Skupina izletnikov Primorskega dnevnika v Aberdeenu

Aberdeen, tretje največje škotsko mesto, si je bilo vredno ogledati ne le zaradi njegove posebnosti - sive barve granita, iz katerega je zgrajeno, ampak tudi zaradi razkošnih parkov in vrtov . Mesto, veliko približno kot Trst, leži na vzhodni škotski obali in ima kar dve univerzi. Ogledali smo si čudovit kompleks King’s Collegea, ki ga je leta 1495 ustanovil aberdeenski škof William Elphinstone.
Na nasprotni strani ceste se začenja prelep, skrbno negovan mestni park, ki smo ga izletniki ne le občudovali, ampak tudi ovohavali.
Pot smo nadaljevali v notranjost, po slikoviti pokrajini Royal Deeside, po kateri teče reka Dee. Mimo srednjeveških naselij, gozdov, pašnikov in pravljičnih gradov smo prišli do velikanskega gradu Balmoral Castle, ki je zasebna poletna rezidenca kraljeve družine. Kraj si je izbrala kraljica Victoria in grad postopno dograjevala, sedanjo obliko pa je dobil leta 1852. Grad, v katerem smo si ogledali majhno, za turiste odprto pritlično krilo, seveda obdaja ogromen in skrbno negovan park.

  • Tekst Vlasta Bernard
    Fotografije Vlasta Bernard in Divna Čuk