Naš športnik 2011

Naš športnik 2011

Izbor na slovenskem delu Primorske

Letošnji nagrajenci Bojan Tokić, Snežana Rodić in ekipa Cimosa Koper

Športnica leta na Primorskem je tudi letos atletinja Snežana Rodić, športnik leta pa namiznoteniški igralec Boja Tokić. Novinarji radia in televizije Koper Cepodistria ter Primorskih novic so kot najboljšo primorsko ekipo izbrali rokometaše koprskega Cimosa.

Bojan Tokić postavil nove mejnike
V iztekajočem se letu je namiznoteniški igralec Bojan Tokić dosegel nov vrhunec svoje bogate športne poti. Na članskem evropskem prvenstvu v poljskem Gdansku je osvojil posamično bronasto odličje, še en bron pa je priigral v paru s srbskim reprezentantom Aleksandrom Karakaševićem. Omenjena dosežka in odlične igre v nemški ligi, kjer je Tokić bistveno prispeval k temu, da je Saarbruecken vodilno moštvo po jesenskem delu najmočnejše lige v Evropi, so primorskega športnika pripeljali na 25. mesto na svetovni lestvici. 30-letni Bojan Tokić je z uvrstitvijo na evropskem prvenstvu in z uvrstitvijo na svetovni lestvici postavil nove mejnike v slovenski namiznoteniški zgodovini. Pred njim tako visoko še ni bil noben Slovenec. Ponovno je osvojil tudi olimpijsko normo in se pripravlja na to, da bi po prvencu v Pekingu, pod petimi krogi naredil še korak naprej. Tokić je svojo igralno pot v Sloveniji začel pri Vrtojbi.

Snežana Rodić znajboljšim izidom sezone
Torino, Berlin, Doha in Barcelona so bila prizorišča nastopov na evropskih in svetovnih prvenstvih v preteklih letih. Letos pa Pariz, ko je Snežana Rodić na evropskem dvoranskem prvenstvu zaokrožila blesteč uvod v novo sezono. Četrto mesto v troskoku in daljava 14.35, ki je tudi njen osebni rekord in in najboljši izid sezone v Sloveniji. 29-letna Koprčanka, danes članica ljubljanskega Massa se je temu dosežku približala tudi na tekmah v okviru priprav na na svetovno prvenstvo v Južno Korejo, kjer je bila kandidatka za nastop v finalu. A ji je nastop v Aziji preprečila bolezen in sezono je morala predčasno zaključiti. Snežana Rodič je medtem že okrevala in se pospešeno pripravlja na olimpijsko sezono.

»Triplete« rokometašev Cimosa Koper
RK Cimos bo letos zaokrožil šele deseto prvoligaško sezono, pa se že lahko pohvali z dosežki, ki ga uvrščajo med najtrofejnejše slovenske rokometne kolektive. Lovorike so se začele nabirati s prvim pokalnim naslovom pred tremi leti, uspehi so se nadaljevali s polfinalom pokala EHF in nastopom v Ligi prvakov, posebno mesto na piedestalu pa seveda pripadajo dosežkom v letošnjem letu. Najprej nedelja, 10. aprila, zmaga proti Gorenju in tretji naslov pokalnega prvaka. Še ena nedelja, 22. maja, ko je bila v finalu pokala Challenge nemočna portugalska Benfica. Prva koprska evropska lovorika. In še smetana na torti: petek, 27. maj, rdeča dvorana v Velenju, še ena bleščeča zmaga proti Gorenju za prvi naslov državnega prvaka. Stvari so odlično nastavljene za nadaljevanje serije in bleščeče leto 2011 lahko dobi celo nadgradnjo - v prestižni ligi prvakov. RK Cimos Koper je v letošnjem letu najuspešnejši športni kolektiv v Sloveniji.

2. mesto
Lucija Mlinarič
Umetnostna kotalkarica KK Renče, 24-letna Lucija Mlinarič iz Šempetra, je po uspehih v mlajših kategorijah z bero medalj nadaljevala tudi po letu 2007, ko je prestopila v člansko konkurenco. Že prvo leto je dve zlati odličji prinesla z evropskega, srebrno pa s svetovnega prvenstva. Njeni letošnji uspehi predstavljajo vrhunec 20-letne kariere. Najprej je na evropskem prvenstvu v Reggio Calabrii postala prvakinja v prostem in kratkem programu ter podprvakinja v obveznih likih. Nato je na svetovnem prvenstvu v brazilski prestolnici Brasilia kot prva Slovenka osvojila kar dve srebrni odličji – v prostem programu in v kombinaciji.

Borut Božič
Idrijski profesionalni kolesar, 31-letni Borut Božič, je bil za svojo šprintersko nadarjenost, delavnost in vztrajnost po letih smole, padcev in nesrečnega spleta okoliščin poplačan na letošnjem svetovnem prvenstvu v danskem Kobenhavnu, kjer je osvojil 7. mesto med svetovno elito. S tem je bil najboljši Slovenec. Sedmo mesto je obenem tudi najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih v zgodovini primorskega kolesarstva. Nase je opozarjal še na nekaterih etapah velikih svetovnih dirkah – najbolj pa s petim mestom v drugi etapi Gira.

VK Rokava Koper
Vaterpolo klub Rokava Koper je v zadnjem obdobju stopil na pot temeljite prenove. Klubska uprava je v bazenu Žusterna zbrala obetavno zasedbo, pravo malo slovensko reprezentanco z nekaj vrhunskimi tujci, kot trener pa jih že dve leti vodi legendarni Veselin Đuho, ki je v svoji bogati trenerski karieri že osvojil ligo prvakov in pokal LEN. Koprski vaterpolisti so si drugo mesto letošnje prireditve Naš športnik zaslužili z dvojno domačo lovoriko, naslovoma pokalnega in državnega prvaka, ter z osvojitvijo sedmega mesta v Jadranski ligi.

3. mesto

Tanja Žakelj
Gorska kolesarka v olimpijskem krosu, 22-letna Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo, je vrhunec letošnje sezone dosegla s tretjim mestom na članskem evropskem prvenstvu v krosu v Dohnanyju na Slovaškem. To je bilo prvo slovensko člansko odličje v tem športu sploh. Na svetovnem prvenstvu jo je izdala tehnična okvara.

Tim Matavž
Tako kot večina vrstnikov je tudi Tim Matavž začel igrati nogomet s šestimi leti. Po končani osnovni šoli se je iz Bilj preselil k Hitu Gorici in že dve leti pozneje debitiral v članskem moštvu. V nizozemskem Groningenu je zablestel v predlanski sezoni, ko je dosegel kar 16 golov, nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek pa ga je uvrstil v reprezentanco za Južno Afriko, kjer je debitiral na tekmi z Anglijo. Od tu gre njegova nogometna kariere še bolj strmo navzgor, gole zabija tako v reprezentančnem, kot tudi v dresu slovitega nizozemskega PSV-ja, kamor se je preselil poleti.

FC Luka Koper
Zadnje leto je bilo za nogometaše in vodstvo Luke Koper nedvomno naporno. Med letom se v klubu odločili za spremembe - bolj se stavi na domače kadre in na pomladitev moštva, v katerem je kar nekaj obetavnih mladih reprezentantov. Vrnitev h koreninam terja daljši čas. A lahko se tolažijo z minulo sezono - slabšemu uvodu je sledilo boljše nadaljevanje in tretje mesto. Trenutni položaj je zelo podoben. Uvod v sezono z zgodnjim izpadom iz evropskega pokala skoraj ni mogel biti slabši, a konec jesenskega dela obeta boljše čase.

ANKETE

Ste zadovoljni z izborom Naš športnik 2011