Naš športnik 2012

Naš športnik 2012

Misli so bežale v Rio 2016

Zmagovalca Jaš Farneti in Simon Košuta s predsednikom Jadrana (1. ekipa) Adrianom Sossijem (KROMA)

Vsakoletna podelitev nagrad najboljšim slovenskim športnikom, športnicam in ekipam na Primorskem iz Slovenije in Italije se je letos zgodila v Kulturnem domu na Proseku. Vseh devet nagrajencev že spet dokazuje, kako je šport na Primorskem, na tej in oni strani meje, uspešen in dobro organiziran. To je v uvodnem pozdravu poudaril tudi predsednik Jure Kufersin in dodal, da so ravno športni dosežki tisti, ki so prispevali k mednarodnemu ugledu Slovenije in tudi Slovencev v Italiji.

Želje, pa tudi zanimivosti
Glavni protagonisti radijske oddaje, ki sta jo usklajeno vodila Tamara Stanese in Peter Verč, pa so bili seveda športniki, ki so drug za drugim prihajali na oder, potem ko sta posnetek in utemeljitev napovedala, kdo je na vrsti. Tako so se na odru, ki je bil od časa do časa pretesen za vse nagrajence in podeljevalce nagrad, najprej zvrstili predstavniki nagrajenih ekip, nato še posameznice in posamezniki. Da bi popestrili golo podeljevanje nagrad, je Verč vsakemu zastavil tudi nekaj vprašanj. Ob željah in ciljih – najbolj pogosto so sanje posameznikov bežale na olimpijske igre v Riu 2016 – smo slišali tudi marsikaj zanimivega. Nagrado skakalca Jake Hvala je dvignil oče, ki je potrdil, da je sin večkrat pisal naloge na kolenih med vožnjo proti tekmovališčem, jadralec Vasilij Žbogar je priznal, da si nikoli ne ogleda mesta, kjer trenira, saj za turizem še ni(ma) časa. Izvedeli smo, kje gradijo ekipni duh jadranovci med novoletnim premorom, skakalka v vodo Sofia Carciotti, bivša telovadka, je potrdila, da so udarci pri skokih v bazen ali v telovadnici enako boleči, kanuista Sašo Taljat in Luka Božič pa sta poslušalce pomirila, ko sta pojasnila, da se z veslom še nista udarila po glavi.
Kot običajno so tudi letošnje nagrade podeljevali predstavniki vseh medijskih hiš, ki so soorganizatorji nagrade: Radio Televizija Koper Capodistria, Slovenski spored deželnega sedeža RAI v Trstu, Primorske novice in Primorski dnevnik. Izjema je bil spletni portal slosport.org, ki prav tako sodeluje pri izboru najboljših športnikov, vendar urednika Branka Lakoviča na odru ni bilo, saj med oddajo ni hotel prekiniti fotografiranja. Ob urednikih so nagrade tudi letos podeljevali bivši nagrajenci, vendar izključno bivši slovenski športniki iz Italije. Letos je ta čast doletela rolkarico Matejo Bogatec, hitrohodca Fabia Ruzzierja in košarkarja Borisa Viteza, ki je nagradil najboljše ekipe. Med njimi je bil tudi »njegov« Jadran, kar ga je še posebej razveselilo.

Kako se temu pravi po slovensko?
Podelitev tudi letos ni minila brez glasbenih intermezzov. Tako so uvod in zaključek podpisale pevke Bodeče neže, zapeli pa sta tudi beneški pevki Martina Marmai in Ikeia Feletig. Za smeh in dobro voljo sta poskrbela radijska voditelja Boris Devetak in Tjaša Ruzzier v vlogi znane prevajalke radijskih valov jutranje oddaje V novi dan Berte Bertocchi. Skeč, ki se je neposredno navezal na jadralca Simona Sivitza Košuto in Jaša Farnetija, najboljša športnika 2012, je poslušalce in gledalce poučil z jadralnimi izrazi, ki jih je prevajalka Bertocchijeva zabavno prevedla iz italijanščine v slovenščino. Tako je tudi Jaš Farneti postal Tombino Farneti, Simon Sivitz Košuta Simone Grigione Cerva, trener Matjaž Antonaz pa Matiaccio Antonaccio.

Tudi »naše« olimpijke
Večer na Proseku je minil pred številno publiko. Med njimi so bili tudi igralci Jadrana in Sloge Tabor, ni bilo pa nogometašev Krasa (bili so na treningu). Zaradi službenih obveznosti ni bilo Tadeia Pivka, Loris Manià pa je po zmagi v četrtfinalu italijanskega pokala ostal v Modeni na dodatnem treningu pred polfinalom. Nagrado sta med moškimi tako edina dvignila jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, ki še pred začetkom oddaje nista bila prepričana, da jo bosta prejela.
Še posebej zanimiva je bila ženska razvrstitev najboljših posameznic v Italiji, saj so se na prva tri mesta po mnogih letih spet uvrstila izključno dekleta olimpijskih športov - namiznoteniška igralka Lisa Ridolfi, gimnastičarka Tea Ugrin in skakalka v vodo Sofia Carciotti. Nekatere odkrito ciljajo na olimpijski nastop v Riu 2016. To pa ni izključno želja ženskih nagrajenk. O Riu, znano, že dolgo sanjata tudi jadralca Čupe, o boljših rezultatih (tudi o kolajni) pa že razmišljajo tudi vsi najboljši športniki iz Slovenije. Enak skupni imenovalec – olimpijske igre v Riu 2016 – morda potiho nakazuje tudi možnost, da bi premislili nagrajevanje in po padcu meje podelili po eno skupno nagrado za najboljše primorske športnike. Nekako podobno, kot izbirajo na kulturnem področju že skupno osebnost Primorske. Strahu, da bi »zamejski« športniki zaostajali, vsaj letos ni bilo. (V.S.)

ANKETE

Ste zadovoljni z izborom Naš športnik 2012