10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Dva tedna na vaškem trgu gledališče pod zvezdami

Prizor iz otvoritve (Kroma)

Pogovor z odbornico ŠKD Mavhinje Natašo Križmančič o jubilejni izvedbi

Zamejski festival amaterskih dramskih skupin praznuje dvajset let in deset izvedb. Organizatorji športno-kulturnega društva Cerovlje-Mavhinje in predstavniki dramskih skupin slovenskih manjšinskih društev bodo v prihodnjih dveh tednih spremenili vaški trg v gledališko dvorano pod zvezdami. Obseg prizadevnega in vztrajnega dela, ki ga je treba vlagati v izvedbo tako množičnega in zahtevnega dogodka poznajo predvsem člani društva, ki bodo vsak večer skrbeli za čim boljši potek dogajanja na odru, a tudi za zadovoljstvo publike, ki si bo privoščila prijetne večere med parterjem in kioski. O jubilejni izvedbi in priložnostnih pobudah smo se pogovorili z odbornico Natašo Križmančič.

»Ob desetletnici smo želeli, da bi bila izvedba čim bolj bogata in nastopajoči so pripomogli k uresničitvi te želje z visoko udeležbo. Vključno z gostovanji, bomo predstavili naši publiki 28 predstav, od katerih bo kar 18 produkcij otroških in mladinskih skupin, kar jasno poudarja razvoj tega pomembnega področja amaterske dramske dejavnosti. Z nami bodo skupine iz tržaške, goriške pokrajine in Benečije kot tudi iz Koroške. Žal pa letos ne bodo z nami prijatelji iz Hrvaške in Madžarske,« nam je uvodoma povedala.

Bomo lahko zasledili novosti v programu ali v pravilniku?
Pravilnik tekmovanja je ostal nespremenjen, tako kot potek festivala vsak večer na dveh odrih. Predstavljene bodo igre, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Program obsega veliko novejših predstav, saj je zadnjih mesecih debitiralo visoko število društvenih uprizoritev. S ponosom ponavljamo tudi, da so nekatere predstave nastale ravno za ta festival in bodo doživele pri nas krstno izvedbo. Izven tekmovanja bodo nastopili otroci vrtca iz Šempolaja, učenci šole Studio Art, Pupeskrasa s svojim kabaretom in komični duo Rita in Helena.

Letošnjo žirijo sestavljajo Loredana Gec, Samanta Kobal in Gojmir Lešnjak-Gojc. Povabili smo strokovnjake za različna področja, kar naj bi zagotavljalo pozornost do različnih aspektov uprizoritve. Loredana Gec bo prvič z nami, kar pomeni, da bo poleg strokovnega doprinosa obogatila ocene s pogledom osebe, ki se v tej vlogi prvič sooča z našim festivalom.

Omenila bi še, da je naša brošura tokrat posebno bogata, saj obsega poleg običajnih informacij o programu tudi zgodovinski del, ki ga je pripravila Maja Lapornik. Jubilejna bo tudi vsebina fotografske razstave, ki bo letos obsegala utrinke iz vseh izvedb festivala in sta jo uredila Anja Colja in Erik Iori.

Vsak dan teh desetih izvedb je zapisan predvsem na kožo vsakega odbornika društva...
Realizacija festivala zahteva ogromno energij, truda in dela. Pripravljamo ga že dve leti, od januarja pa vedno bolj intenzivno, mesec pred začetkom in zdaj, ko so predstave na odru, dejansko brez premora. Iskanje sredstev in podpore je bilo letos posebno zahtevno in pravzaprav ne vemo, kako bomo prišli skozi, a verjamemo v ta festival in navdušenje je naša moč, da najdemo rešitve za vse ovire, saj ne delamo samo za nas, a predvsem za vse tiste, ki se festivala udeležujejo kot nastopajoči ali gledalci.

Rossana Paliaga