10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Za začetek Oradina zgodba v izvedbi Elvise Halačević

Prizor iz otvoritvene igre Mostarska češnjeva pita ali Oradina zgodba v priredbi Kulturnega društva Radovljica Linhartov Oder (Kroma)

LINHARTOV ODER, KULTURNO DRUŠTVO RADOVLJICA

Prva predstava letošnjega Zamejskega festivala amaterskih skupin, kot že povedano, ni bila ameriška komedija Cvetje hvaležno odklanjamo v postavitvi na festivalu že velikokrat nagrajenega dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež (v svojem pozdravnem nagovoru je Marino Marsič med drugim zaželel Božidarju Tabaju, duši odseka, hitro okrevanje), temveč odrski monolog Elvise Halačević Mostarska češnjeva pita ali Oradina zgodba v postavitvi Linhartovega odra, ki deluje v okrilju Kulturnega društva Radovljica.

Predstava pripoveduje zgodbo mlade radožive Bošnjakinje Orade, ki jo je vojna izgnala iz Mostarja, kjer je na domačem vrtu rasla velika češnja, tako da ni čudno, da jo je babica naučila peči odlično češnjevo pito. Zgodba je povzeta po prvencu pisatelja, založnika, politika, prevajalca in televizijske osebnosti Luke Novaka Zlati dež iz leta 2008. V multižanrskem romanu, polnem bondovskih dogodivščin, dogajanje pripoveduje več junakov; med temi je Orada, ki je v Ljubljani odprla maserski salon, kamor zahajajo tudi ostali protagonisti, denimo Gradbenik, ki Orado zaplete v vsakovrstne čudne dogodivščine, od snemanja fotografij po slovitih renesančnih slikah, v katerih je Orada zdaj Devica Marija v angelovem oznanjenju zdaj Danaa iz slike Zlati dež Artemisije Gentileschi, do udeležbe v latinsko-ameriški revoluciji. Na koncu Orada vendarle pristane v mostarski hišici z veliko češnjo na vrtu ...

Oradino zgodbo je za oder priredila Alenka Bole Vrabec, ki je predstavo tudi režirala, medtem ko je za sceno in tehnično vodstvo poskrbel Klemen Vrabec. Elvisa Halačević se prepričljivo istoveti s protagonistko Orado, čeprav ji kdaj pa kdaj zaradi drobne negotovosti ne uspe, da bi gledalce jasno vodila po Oradinih zapletenih poteh. (bov)