10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Pravljice (za odrasle) z duhovito ironijo

Pravljice (za odrasle) Tik Tak Teatra (Kroma)

TIK TAK TEATER - Zabavna slovenska odčitava

Italijanski pisatelj Stefano Benni je mojster domišljijskih premetov stvarnosti, ki bralce in poslušalce totalno presenetijo in jih privedejo v povsem novo interpretacijo ustaljenih prepričanj. Med številnimi Bennijevimi občudovalci je tudi Robert Cotič, ki ga je plastičnost pisateljevih herojev prepričala, da je pred leti začel prevajati njegova dela, kot sam piše v spremnem listu k predstavi Pravljice (za odrasle), s katero se je goriški Tik tak teater v nedeljo predstavil na mavhinjskem festivalu.

V predstavi so združeni trije monologi iz različnih Bennijevih zbirk: Mademoiselle Lycanthrope, Grimalda in Zidarjeve sanje. V prvem privlačna volkodlakinja opisuje praktične težave, ki jih povzroča njena dvojna narava, a tudi svoje čustveno doživljanje, in s svojimi prepričljivimi argumenti pritegne gledalce na svojo stran. Grimalda iz drugega monologa je, kot ste verjetno uganili, zlobna Sneguljčičina mačeha, ki jo je v današnjem svetu povsem dotolkla splošna zloba, ki veje iz spleta in medijev. V tretjem zidar Feliče (v goriškem narečju) pripoveduje sanje, v katerih je po naročilu nekega Petra z dolgo belo brado med oblaki skupaj s tišlerjem Jožefom popravljal neka vrata, na katerih je pisalo Paradiso.

Trije pripovedovalci, Nadja Šuligoj, Solange Degenhardt in Robert Cotič gledalce prepričajo v verodostojnost svojih junakov tako z glasovno kot s telesno vživetostjo vanje. Režiser predstave je Robert Cotič, ki je Bennijeva besedila prevedel in priredil.