10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Nova izvirna podoba mojce Pokrajculje

Prizor iz predstave srednješolske skupine SDD Jaka Štoka (Kroma)

MOJCA POKRAJCULJA V IZVEDBI SREDNJEŠOLSKE SKUPINE SDD JAKA ŠTOKA

Vsi poznajo koroško pravljico Mojce Pokrajculje in jo avtomatično povezujejo z znano otroško pesmico o piskrčku, ki je bil kupljen za cekinček, je sladek kot bombonček in poči kot balonček. Slovensko dramsko društvo Jaka Štoka pa je Novakovi priredbi Möderndorferjevega zapisa klasične pravljice poskrbelo novo, izvirno, otrokom primerno in dopadljivo glasbeno kuliso domačina Iztoka Cergola, s katero je mala glasbena predstava zaživela v torek na odru pod šotorom v Mahinjah.

Prizadevna Nicole Starc je pripravila za nastop šestčlansko srednješolsko skupino društva, ki se je zaradi večplastne narave predstave lahko izkazala na festivalskem odru samo z igralskim in koreografskim aspektom celote, ker so tehnične zmogljivosti glede ozvočenja preprečile izvedbo songov v živo, kar je z uporabo posnetkov nekoliko vplivalo na učinek glasbene pravljice, v kateri ima glasba veliko vlogo (tudi za ritem dogajanja). Glasovi na posnetkih pa so bili tisti članov skupine, kar je dopolnjevalo splošni vtis, da ima skupina bistrih otrok in najstnikov dober in večstranski potencial, ki bi bil vreden bolj celovitega izkoriščanja in ovrednotenja z večjo pozornostjo in odločnejšo usmeritvijo v poglabljanje področij mimike, odrskega nastopa iz kretanja na odru.

Nejevoljna, a dobrosrčna Mojca Pokrajculja, ki jo vse premražene gozdne živalice motijo med spanjem, da bi jih povabila v zavetje piskrčka, je bila Julija Kerschbaumer, spogledljiva Lisica sladkosnedka, ki pokvari mirno sožitje pisane druščine pa Mija Ukmar. Patrick Zidarič se je vživel v vlogo »moško pragmatičnega« Volka, simpatičen Erik Guštin pa je bil prijazen Srnjak drvar, nebogljen Zajček veselega in pozitivnega značaja je bila Klara Ukmar, v vlogi velikega, a nežnega Medveda čevljarja pa je nastopila Sofia Ukmar. (ROP)