10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Pravljica o socialni neenakosti

Mavhinje 28-06-2013 - 10. ZAMEJSKI FESTIVAL AMATERSKIH DRAMSKIH SKUPIN - radijski Slovenski oder - pravljica Pavla Golia Jurcek

SLOVENSKI ODER – RADIJSKI ODER

Petkov večer je sklenila skupina Slovenski oder z igro Pavla Golie Jurček. Gre za drugo od sedmih mladinskih iger, ki jih je pesnik in dramatik napisal v obdobju med letoma 1921 in 1938 za gledališče v Ljubljani, kjer je bil intendant in dramaturg. Kot marsikatera od ostalih, je tudi igra Jurček močno zaznamovana s temo o socialni neenakosti: Jurček je reven deček, ki ga je mama poslala prodajat volno, da bi v zameno kupil moko za žgance. Ker moke v košu ne pokrije, mu jo veter med potjo domov razpiha. Ko Jurček od vetra zahteva, da mu moko vrne, v zameno dobi čarobnega petelinčka, ki mu daje cekine, skrinjico z zvončkom, s katerim dobi na mizo vsakršne dobrote, in palico, ki zdravi, a tudi kaznuje nepridiprave.

Lučka Susič se je v svoji priredbi in gledališki odčitavi držala konvencij gledališke tradicije, tako da predstava deluje nekako kot spomin na stare čase in ne nudi elementov, po katerih bi v njej lahko prepoznali tudi današnjo problematiko. Na isti slog se navezuje tudi način igranja odraslih igralcev, ki se držijo ustaljenih, prijemov, tako da včasih delujejo nekoliko rutinsko. Nasprotno so najmlajši člani skupine, ki sicer tekmuje v kategoriji odraslih, bolj pristni in prepričljivi, to so tri čarobne deklice in zlasti Boštjan Petaros, ki igra Jurčka in ki zna tudi v nekoliko zastarele besede Pavla Golie vliti verodostojnost in prepričljivost. (bov)