10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Pupeskrasakabaret

Utrinek iz predstave (Kroma)

S predstavo Pupeskrasakabaret, ki je bila na mavhinjskem trgu na sporedu v petek zvečer, so si nastopajoče zastavile cilj, da bodo gledalce zabavale, in to jim je povsem uspelo, po glasnem smehu in toplih aplavzih sodeč. Gre za nastop humoristk Irene Pahor in Tatiane Malalan, ki se v nizu dialogov in monologov obregnejo ob razne teme, in štirih trebušnih plesalk Desert Roses, ki so v premorih med skeči prikazale različno koreografirane plesne točke.

Irene Pahor in Tatiana Malalan sta gledalce takoj spravile v smeh z dialogom med starejšima gospodinjama, to sta Jole in Vanda, ki se skupaj podata na lepše. V dvogovoru sta spustili niz zabavnih vicev, od teh nekaj starih, a še vedno uspešnih, še posebej zaradi sproščenosti in prepričljivosti nastopajočih. V monologih je Irene Pahor nastopila kot Mariuccia, ki ima več razlogov, da se pritožuje nad možem Brunom. Tatiana Malalan je v solo točkah predstavila čistilko, kopališko mojstrico in popevkarico Helenco Spodklanca. Simpatičnima humoristkama bi lahko očitali le preveč posplošeno prikazovanje stvarnosti in premalo aktualnosti, zlasti pri prikazovanju ženskega položaja v družbi kot tudi podobe, ki jo ženske imajo o sebi; skratka, njune ženske so prikazane boj z moškega kot ženskega vidika, še zlasti Tatianine, ki so poleg tega za spoznanje preveč karikirane.

Plesalke Desert Roses so se prikupile z nekako domačnostno obarvanostjo trebušnih plesov, pri katerih poudarek ni bil na erotični spogledljivosti, temveč na prijetni razvedrilnosti in udomačeni eksotičnosti.