10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Zaključek in nagrajevanje

Velika množica ljudi je spremljala zaključek festivala (Kroma)

»Gledališka predstava, ki se je pred našimi očmi odvijala trinajst dni, je v svoji gledališki kreaciji povsem dosegla pričakovane cilje.(...) Uspešnost se izkazuje v že deseti ponovitvi pred množico občinstva.(...) Tako režiser kot igralci tvorijo skupaj zelo uigrano in dovršeno ekipo, ki je v vseh ponovitvah pokazala in dokazala, da ima rada izzive, da rada raziskuje in prav zaradi tega plemeniti in bogati ta poseben gledališki prostor.«

Tako je žirija letošnjega Zamejskega festivala amaterskih dramskih skupin utemeljila posebno nagrado, ki jo je ob deseti izvedbi in dvajsetletnici festivala podelila zaslužni ekipi Športno kulturnega društva Cerovlje Mavhinje. Presenečenje je tolmačilo hvaležne misli vseh nastopajočih, ki so imeli tudi letos dragoceno priložnost nastopanja in konfrontacije s strokovno žirijo, ter publike, katerim je prizadevno delo članov društva podarilo dva tedna sproščene zabave v prijetnem okviru lepega vaškega trga.

Na glavnem odru se je v nedeljo zvečer odvijalo tudi nagrajevanje, ko so mnenja žirije prišla na dan in razveselila številne prisotne ustvarjalce. V otroški kategoriji je prvo nagrado prejela Torta za mamo št. 5 dramske skupine Tamara Petaros za igralsko in režijsko dovršeno celoto. Na drugo stopničko lestvice se je povzpela gledališka skupina Hrast z domiselno predstavo Doberdobski di(v)jaki, tretje pa so bile »žareče«, večerne pravljice otroške dramske skupine Breg Ole–Luk-Oieja. Posebna priznanja v tej kategoriji so prejeli Mija in Klara Ukmar za vlogi Lisice in Zajca v malem muziklu Mojca pokrajculja srednješolske skupine Jaka Štoka, za skupinsko igro pa člani uigrane skupine Ladjica, ki so se izkazali z zabavno predstavo Podkovana žaba.

Lutkovni biserček Štirje fantje muzikantje gledališke skupine O'Klapa je prejel prvo nagrado v mladinski kategoriji in še posebno nagrado za talentirano pripovedovalko Sanjo Vogrič. Žirija je podelila drugo nagrado vodvilu Krojač za dame v izvedbi mladinske skupine Slovenskega kulturnega kluba, Cirkus iz divjega zahoda mladinske dramske skupine Breg pa je s prepričljivo oblikovanimi komičnimi situacijami prejel tretjo nagrado.

Dovršena komedija absurda Umor v vili Roung dramske družine F. B. Sedej je nedvomno izstopala v kategoriji odraslih in je bila tudi po mnenju žirije vredna zmage. Kot običajno ne zaostajajo na mavhinjskem festivalu niti koroški ustvarjalci, ki so letos osvojili drugo nagrado z inovativno predstavo Kdo čaka na konec v trikoju v izvedbi gledališke skupine KPD Šmihel. Burka o jezičnem dohtarju openskega društva Tabor pa je odnesla tretjo nagrado in posebno nagrado Meliti Malalan za igralski presežek.

Nagrada publike je upravičeno evidentirala simpatične (u)TRI(n)KE Mateja Grudna in Iztoka Cergola, ki sta tudi prejela posebno nagrado žirije za besedilo v sodobnem kraškem narečju in za izvirne songe.

Okrogla obletnica je lepa priložnost tudi za počastitev mentorjev in skupin, ki so na poseben način izkazali svojo zapisanost idealom festivala, saj so bili prisotni prav na vseh izvedbah. Za vztrajnost in zvestobo so posebno priznanje prejeli Beneško gledališče, Društvo Jaka Štoka ter režiserki Boža Hrvatič in Lučka Susič.

Branje utemeljitev in podelitev nagrad so na mavhinjskem odru spremljale glasbene točke narodnozabavnih Kraških muzikantov, za »dramatizirano« napovedovanje na slavnostnem zaključnem večeru pa sta poskrbela Mairim Cheber in Matija Rupel. Člani žirije so aktivno sooblikovali večer: Loredana Gec je z napovedovalsko izkušnjo prebrala mnenja žirije, Gojmir Lešnjak Gojc se je duhovito pogovarjal z nagrajenci, Samanta Kobal pa je v imenu žirije pohvalila vse nastopajoče, ki so letos pokazali zanimanje do širših gledaliških obzorij, predvsem s povečano pozornostjo do avtorskih glasbenih kulis.

Žiriji je s koordinacijsko funkcijo stal ob strani predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev Igor Tuta, dolgoletni, aktivno angažiran prijatelj mavhinjskega festivala, ki je v svojem uvodnem pozdravu pohvalil povezovalno vlogo te prireditve znotraj slovenske manjšine. Uvodoma so spregovorili tudi predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, ki je označil festival kot praznik slovenske besede, Dragotin Danev kot predstavnik Zadružne kraške banke, ki festival redno podpira, in predsednica Slovenskega stalnega gledališča Maja Lapornik, ki je v duhu letošnjega naslova sezone »Sledi srca« pohvalila dvajsetletno srčnost in zagnanost glavnih akterjev festivala, zaradi katerih je podpora poklicnega gledališča nekaj normalnega in samoumevnega v imenu skupne ljubezni do dramske umetnosti. Kot se za jubilejno priložnost spodobi, je napočil tudi čas za javno občinsko priznanje; prinesla ga je odbornica Marija Brecelj, ki je članom društva podelila spominsko ploščo.

Nad potekom celotnega nagrajevanja je bdel predsednik društva Paolo Antonič, ki z društveno ekipo zagotovo že razmišlja o prihodnji izvedbi festivala, kateri so člani društva in sodelavci ponovno pripravljeni posvečati veliko prostega časa za plemenito in nesebično zadoščenje, ki ga daje poplačan trud amaterskih ustvarjalcev, in za razvedrilo publike, tudi in predvsem tistih malih gledalcev, ki so vsak večer navdušeno napolnjevali prve vrste parterja pod zvezdami.