Naš športnik 2013

Naš športnik 2013

Izbrali smo najboljše

Najboljši! (FotoDamjan)

Jadralec Vasilij Žbogar (evropski prvak finn) med moškimi, gorska kolesarka Tanja Žakelj (zmagovalka svetovnega pokala in evropska prvakinja v olimpijskem krosu) med ženskami ter nogometaši Luke Koper so športnik, športnica in ekipa leta na Primorskem po izboru novinarjev medijskih hiš z obeh strani meje. Na že 30. skupni prireditvi Naš športnik smo jih nagradili sinoči v Kosovelovem domu v Sežani. Najboljše smo prvič letos izbirali v enotni kategoriji.
Nov format so slovenski športniki iz Italije »prestali« dokaj dobro, saj med šestimi nominiranci nihče ni pristal na zadnjem mestu. Med ženskami smo imeli letos dve predstavnici, torej eno več od minimalnega pogoja, da mora biti v končnem izboru nominacij vsaj po en predstavnik z vsake strani. Telovadka Tea Ugrin, italijanska prvakinja v mnogoboju in parterju, je pristala na 4. mestu. Prejela je le nekaj glasov manj od bronaste s svetovnega prvenstva kajakašice na mirnih vodah Špele Ponomarenko Janič. Skakalka v vodo Sofia Carciotti, državna prvakinja s stolpa v kategoriji članic, se je uvrstila na 5. mesto pred jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol. Med ženskami je bila druga atletinja Snežana Rodić, finalistka SP v Moskvi v troskoku. Vrstni red našega izbora je med ženskami nekoliko drugačen kot v letošnjem izboru za Športnika Slovenije, na katerem je bila Žakljeva druga, Ponomarenkova 4., Rodičeva pa je delila 8. mesto.
Med moškimi je na Primorskem drugi smučarski skakalec Jaka Hvala, »ponikovski orel«, zmagovalec tekme za svetovni pokal v nemškem Klingenthalu, tretji pa nogometaš Milana Valter Birsa. Pred števerjanskim odbojkarjem Lorisom Maniajem na 5. mestu je še košarkarski reprezentant Slovenije Nebojša Joksimović iz Kopra, šesti je balinar Anže Petrič, dobitnik bronastega odličja na SP v štafetnem zbijanju.
Med ekipami so se za Luko Koper uvrstile odbojkarice Luke Koper, lani 3. v 1. slovenski ligi. Zamejski pridih tu predstavlja njihov tržaški trener. »Režiser velikega uspeha z majhnim finančnim vložkom je trener Marko Kalc,« je namreč zapisano v utemeljitvi nominacije.
Tretji so balinarji BK Hrast iz Kobjeglave, državni prvaki in četrtfinalisti evropske Lige prvakov. Odbojkarji Sloge Tabor so se uvrstili na visoko 4. mesto, tudi pred ekipo malega nogometa (futsal) Bronx iz Škofij in rokometaši izolskega Istrabenza plin.