Naš športnik 2009

Naš športnik 2009

Športniki Primorske 2009

Zlatko Dedič in Špela Ponomarenko

ŠPORTNICA PRIMORSKE 2009

1. Špela Ponomarenko
Prva v šopku najboljših primorskih športnic za leto, ki se počasi izteka, je kajakašica Žusterne Špela Ponomarenko. Že četrtič zapored je športnica Primorske, tudi tokrat z bogato bero odličnih uvrstitev, očitno spodbujenih z izvrstnim olimpijskim nastopom leto poprej.  Tako je na sredozemskih igrah v Pescari na pol kilometrski razdalji osvojila edino primorsko zlato odličje. Okoli vratu je prejela tudi bron na evropskem prvenstvu na 200 metrov, na daljši, 500-metrski razdalji, pa je bila sedma. Njena udarna disciplina je sicer veslanje na 200-metrski progi.

2. Snežana Rodić
Koprčanka na delu pri ljubljanskem AD Mass Snežana Vukmirović Rodić  se je po materinstvu uspešno vrnila in se z novim osebnim rekordom  v troskoku 14.18 metra ponovno približala evropskemu vrhu. Na evropskem dvoranskem prvenstvu je s  šestim mestom dosegla svoj vrhunec atletske kariere. Zmagala je še na ekipnem evropskem pokalu.  V drugem delu sezone je imela zdravstvene težave,  zato na svetovnem prvenstvu kaj več od 19. mesta ni zmogla., a se je  le uvrstila pred poškodovano državno rekorderko Marijo Šestak

3. Urša Kragelj
Novogoričanka Urša Kragelj, sicer kajakašica Soških elektrarn,   je letos  dosegla vrhunec v svoji kratki članski karieri. V slalomu na divjih vodah je zmagala na generalki za svetovno prvenstvo 2010 v Tacnu, na najpomembnejši tekmi sezone – na svetovnem prvenstvu v španskem Seu d' Urgellu , pa je z osvojitvijo osmega mesta dosegla največji uspeh ženskega slaloma v slovenski kajakaški zgodovini. Na svetovnem prvenstvu pred domačim  bo skušala narediti še korak naprej proti odru za najboljše, na katerem je kot druga  mladinka sveta že stala.


ŠPORTNIK PRIMORSKE     2009

1. Zlatko Dedič
Junak slovenske uvrstitve na svetovno prvenstvo leta 2010 Zlatko Dedič je prve  nogometne korake napravil v Kopru, zaradi izjemne nadarjenosti pa ga je športna pot zgodaj odpeljala v Italijo, kjer je nastopal za Parmo, Empoli, Frosinone, Cremonese in Piacenzo. Zdaj v prvi nemški ligi igra za Bochum. Je nepogrešljiv člen slovenske reprezentance, ob zgledni borbenosti in zavidljivi telesni pripravljenosti pa se je v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu izkazal tudi z zadetki. Zgodovinski gol proti Rusiji je Sloveniji dokončno zagotovil pot v
Južno Afriko.

2. Matjaž Markič
Koprski plavalec Matjaž Markič navdušuje z odličnim plavanjem. Prvi vrhunec je pomenil dogodek lanskega decembra, ko je na Reki stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Z rekordnim časom evropskih prvenstev v kratkih bazenih je na 50 metrski razdalji v prsnem slogu osvojil zlato medaljo. Slovenskemu plavanju je Markič zagotovil vrhunski dosežek tudi na svetovnem prvenstvu v Rimu. Na 50 metrov prsno je v olimpijskem bazenu dosegel izvrstno šesto mesto, v zgodovino pa se je zapisal tudi s tem, da je nekaj minut držal evropski rekord.

3. Goran Jagodnik
Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu zasedla četrto mesto. Eden tistih, ki je najbolj zaznamoval uspešno prvenstvo na Poljskem je zagotovo Goran Jagodnik. 35-letni igralec iz Podgrada je bil pravi as v rokavu selektorja Jureta Zdovca.: v igro je prihajal v najtežjih trenutkih in vselej upravičil zaupanje. Značilni borbenosti je dodal še učinkovitost. Zgledna telesna pripravljenost in zmagovalna miselnost sta zagotovili, da bo Goran Jagodnik tudi prihodnje leto pomemben adut na svetovnem prvenstvu v Turčiji.    


EKIPA PRIMORSKE 2009

1. Rokometni klub Cimos Koper
Rokometaši Cimos Kopra so po skokovitem vzponu v vrh slovenskega klubskega rokometa  v lanski sezoni okrepljeni odkrito lovili dvojno slovensko krono – pokalni in državni naslov.  Pokalnega so osvojili, državnega pa so izgubili prav v zadnji tekmi prvenstva na domačem igrišču z velenjskim Gorenjem. Pokalni naslov jim je ob drugem mestu v državnem prvenstvu, na katerem so tudi trenutno v tekočem prvenstvu,  prinesel nastop v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev, kjer so se uvrstili v osmino finala, ki bo prihodnje leto.

2. Odbojkarski Klub Salonit Anhovo
Odbojkarski klub Salonit Anhovo iz Kanala je v minuli sezoni pod vodstvom italijanskega trenerja Emanuela Fracascie naredil korak naprej. Na domačem prizorišču je bil suvereno drugi tako v pokalu kot v prvenstvu - za v Sloveniji nedosegljivim evropskim ACH Volleyem. V pokalu Challenge je bil po presenetljivi izločitvi nemškega Moerserja v osmini finala, kjer ga je francoski Tourcoing izločil šele po desetih odigranih  nizih. Po desetletju premora so  cementarji igrali tudi v srednjeevropski ligi  in zasedli sedmo mesto.

3. Odbojkarski klub HIT Nova Gorica
Odbojkarski klub Hit Nova Gorica  je ubranil naslov pokalnega  zmagovalca. Večnega tekmeca iz Maribora je premagal tudi v srednjeevropski ligi, kjer je bil tretji, zalomilo pa se je ob koncu sezone, ko  so bile v finalu državnega prvenstva Mariborčanke boljše.   V pokalu Challenge so po preskočeni prvi oviri hitovke v šestnajstini finala dvakrat z 2:3 klonile s španskim Albacetejem.  V novi sezoni se pomlajena, povsem novogoriška  ekipa bori za  četrto mesto v državnem prvenstvu,  mednarodnih tekmovanj pa se ne udeležuje. 

ANKETE

Ste zadovoljni z izborom Naš športnik 2009

Kdo ima pravico biti Športnik leta pri nas?

Kdo naj bi izbiral najboljše športnike pri nas?