Od domačega latnika do ...

Od domačega latnika do ...

Od lapornatega poda do »katedrale«

Matijaž Terčič in žena Mirjam Černic

Na Bukovju je nekoč stala kolonska domačija, kot marsikatera druga, z zgolj lapornatim podom. Zemlja in hiše so bile v lasti baronov.
Do svojih vinogradniških površin se je Terčičeva družina dokopala po letu 1963. Začela se je rast, a potrebno se je bilo ukvarjati tudi z živinorejo in vzrejati govedo, če so hoteli presegati meje preživetja.
Pred dvajsetimi leti so se posvetili le vinogradom. Prevladovala je usmerjenost v količino in med očetovo ter Matijaževo generacijo se je nekajkrat zaiskrilo, preden se je uveljavila sedaj veljavna izbira; na vsaki trti se nekaj grozdov že med rastjo odvrže na račun kakovosti po trgatvi. Končno je zrasla sodobna klet, ki s pokrajinske briške ceste daje vtis katedrale, a je hkrati v sozvočju s krajevno arhitekturo.
Sedanja družinska sestava onemogoča intenzivno gostoljubje, ki zahteva, da je nekdo vsak dan na razpolago obiskovalcem.
Na tržišču se je zaenkrat mogoče obdržati z naslanjanjem na posrednike, dokler hčerki ne dokončata šolanja in nato izbereta načine vključevanja v tržni proces. Dotlej se bo morda povečal tudi turistični tok skozi Goriško s pomočjo krajinskih, zgodovinskih in etnoloških ponudb v Soški dolini, v goriško novogoriškem somestju, v Solkanu zaradi kajakaštva in železniškega mostu, na Krasu zaradi ostalin prve svetovne vojne, na Sabotinu, v Brdih morda tudi zaradi termalne vode ...
Glavni cilj je kakovost, a potrebno se je posvečati tudi »scenografiji« v primerih, ko drugi vabijo na predstavitve vinarskih proizvodov, na pokušnje med večerjami ali zakuskami, na sejme.
Terčičeva vina prodajajo v Milanu, Rimu, Londonu, na Japonskem. Odjemalce povsod zanimajo podrobnosti, ki izstopajo: geološke posebnosti tal, krajina, srčna kultura prebivalcev, stopnja redčenja trt. Hitro zaznajo, ali je gospodar »s srcem zraven«. V Matijaževo »scenografijo« sodi tudi dvojezična nalepka.
Brda so v prednosti zaradi sestave tal, vplivov obmorske klime, vetra, ki iz Vipavske doline dosega nad Pevmico precejšnjo sušno moč. Prednost dosegajo tudi z združevanjem zmogljivosti sosedov ob nakupu in med uporabo velikih in dragih strojev. Nekaj vinogradov današnjega sogovornika leži v neposredni bližini kleti, nekaj pa malo dlje v Pušči, Skrcah in Rovani ter na Vrtu, Košniku, Vrhu in Planti. Nekaj dni po najinem pogovoru sem ga med svojim običajnim pohodom srečal, ko je s traktorjem zavil v Podpuščo, tam pod Ašči. Včasih se pred Terčičevo kletjo ustavim, da se julija in avgusta med sprostilnim in vadbenim tekom po števerjanskih kucljih odžejam - z vodo seveda.

  • Vsak teden beremo in poslušamo napovedi, kako naj se goriška krajina ovrednoti, da postane dovolj privlačna za tokove obiskovalcev. Vselej se ob vrsti krajinskih in zgodovinskih postavk omenja proizvodnjo raznih sort vina.
    Kakšen je ta vinogradniški svet danes, kako razmišljajo in delujejo mladi gospodarji, ki sicer že nadomeščajo svoje starše, a slednji še niso povsem izpregli.

    Aldo Rupel