Od domačega latnika do ...

Od domačega latnika do ...

Od češenj ob cesti do 15 blogerjev

Robert, Martin in Matej pod latnikom in oznako podjetja

Kmetje niso mezdni delavci, so delavci podjetniki, ki morajo stalno »migati« zaradi neznanke, ki jo predstavlja vreme. Trije mlajši odgovorni na Fieglovi domačiji na Oslavju so se za tri minute zbrali pred mano, da sem jih fotografiral, nato so si obveznosti nemudoma razdelili: Robert je odhitel škropit trte, ker so radijska poročila napovedala popoldanske plohe; Martin je pospremil v veliko klet skupinico belo, črno in rumeno poltnih obiskovalcev - kupcev; Matej se mi je posvetil za klepet.
Svoje izkušnje, ki nazorno podajajo sliko o briških razvojnih premikih, je strnil v dve dogajanji. Spomnil se je najstniških let, ko je na briški že asfaltirani grebenski cesti s koši češenj privabljal pozornost izletnikov in turistov, da bi kaj zaslužil za svoje male potrebe; niti dve desetletji kasneje pa je na primer že spremljal v vinograde in klet skupino petnajstih ameriških blogerjev, se pravi oseb, ki svoje vtise in komentarje vnašajo v svetovne splete. Zanimali so se za vinogradništvo, a popeljal jih je tudi na sabotinski greben, s katerega jih je pogled na smaragdno Sočo in goriško ravnico povsem osupnil. Tisti greben je lahko trdna postavka za privabljanje gostov. Kdor se nanj vzpenja tudi ponoči, to dobro ve. Ostale pobude bi lahko zaobjele s posebnimi simboli označene proge od kleti do kleti, privlačne spletne strani, na celotnem gričevju obnovljene vojaške spomenike ... Slednje oslavska mladina čisti sama, ko se občasno odloči za delovne akcije; pristojne ustanove za to nimajo posluha.
Sicer pa sva med ogledom velikanskih »cistern« iz nerjavečega jekla in vselej očarljivih hrastovih sodov razglabljala o izjemni čistoči, ki naj vlada v kleteh, o sezonskih pomočnikih, ki morajo biti izkušeni zlasti med pletjem trt. Trije bratranci, ki zastopajo tri družinske enote in so hkrati eno samo podjetje, so se šolali v Gradišču, Čedadu in Coneglianu, od koder so jih na delovno prakso pošiljali do Kalifornije.
Pred samostojnim delom doma so se usposabljali pri drugih vinogradnikih, zlasti na Krminskem. Fieglova vinarska kmetija se je pred leti vključila v skupnost drugih petih, ki proizvajajo predvsem rebulo. Zadruga je tudi izdala poljudno znanstveno knjigo o Brdih in rebuli, ki za Fieglove uspeva na površinah Borjača, Dugega, Njive, Vrtočnega in »Tam od zad«; desetino hektarjev trt gojijo pri Ločniku in Šlovrencu.
Še osebna nota: leta tečejo z neverjetno naglico; tokrat sem se družil z odraslimi in tudi že poročenimi sinovi dijakov, ki sem jih poučeval na nižji srednji šoli ...

  • Vsak teden beremo in poslušamo napovedi, kako naj se goriška krajina ovrednoti, da postane dovolj privlačna za tokove obiskovalcev. Vselej se ob vrsti krajinskih in zgodovinskih postavk omenja proizvodnjo raznih sort vina.
    Kakšen je ta vinogradniški svet danes, kako razmišljajo in delujejo mladi gospodarji, ki sicer že nadomeščajo svoje starše, a slednji še niso povsem izpregli.

    Aldo Rupel