Od domačega latnika do ...

Od domačega latnika do ...

Grški »π« v Brdih

Brata Paraschos ob družinski oznaki z grškim »π« (AR)

Grški »π« v Brdih? Koliko ljudi prepozna to grško črko, izklesano v velikanski kos laporja? Zakaj? Čemu? Ker je začetna črka priimka Paraschos, ki je grškega izvora. Imeni fantov, s katerima sem se pogovarjal, Alexis in Jannis, prav tako. Pogovarjali pa smo se po slovensko, saj je njuna mama iz Štandreža in slovenščino uporabljata od otroškega vrtca dalje; oče pa je Grk, ki je študiral na tržaški univerzi in se nato trajno naselil v Brdih.
Grška črka kot proizvodna oznaka na nalepki - prve steklenice so polnili leta 1999 - označuje gotovo najmlajše vinogradniško podjetje na Bukovju. Družinska podjetniška izbira je padla pred približno dvajsetimi leti, potem ko je njun ded odkupil nekaj hektarjev na Pušči. Ime samo pove, kakšen svet je tam okrog, a verjeli so v globlje flišne plasti. Kasneje so pridobili še štiri hektarje na Slatniku in Rovani, v Štandrežu pa jim je sorodstvo prepustilo vinograde, ki bi se sicer zarasli in propadli.
Alexis in Jannis sta mlada empirična samouka. Očetu sta se pridružila prvi leta 2006 in drugi 2011. Sledita njegovim izhodiščem o povsem naravnem pridelovanju grozdja in naravni vinski proizvodnji: travo v vinogradu kosijo in je ne uničujejo s herbicidi, ki kakorkoli preidejo v zemljo in iz nje v sadike, listje in grozde. Ne uporabljajo gnojil, niti žvepla, ne kupujejo in ne dodajajo kvasovk. Po postavitvi nove kleti leta 2003 so počakali, da so same prišle iz krajevnih vinogradov z jagodami in peclji. Tudi zaradi tega je njihovo vino povsem svojevrstno. Opočna tla dajejo zadostno količino sestavin, ki ohranjajo kakovost vina deset in več let, sicer pa itak postanejo dolgotrajna vina »zrela« šele po sedmem letu zorenja. Učila ste se tudi iz izkušenj sosednih briških vinogradnikov. Ena izmed teh izkušenj pravi: hitro vretje zmanjšuje oksidacijo. S takšnimi pristopi in postopki se tudi bela vina približujejo sestavi in hranljivosti črnih.
Vinarstvo Paraschos se ne poslužuje odmevne pisane ali video reklame. Stranke pridejo, si ogledajo in preverijo vinograde ter postopke in prepričane naročijo. Ne zahtevajo certifikatov. Zaupajo tudi sistemu verižnega ustnega sporočanja sladokuscev, zaradi katerih se je prodaja razširila v Skandinavijo in Kanado ter na Japonsko. Vinarstvo »?« (za Paraschos) je povezano v omrežju s podobnimi proizvajalci v Italiji, Gruziji, Franciji ...
V moje veliko zadoščenje sta me podučila, da so črna vina bolj zdrava, manj filtrirana, z večjo količino antioksidantov. S takšnimi namreč včasih nazdravljam.

  • Vsak teden beremo in poslušamo napovedi, kako naj se goriška krajina ovrednoti, da postane dovolj privlačna za tokove obiskovalcev. Vselej se ob vrsti krajinskih in zgodovinskih postavk omenja proizvodnjo raznih sort vina.
    Kakšen je ta vinogradniški svet danes, kako razmišljajo in delujejo mladi gospodarji, ki sicer že nadomeščajo svoje starše, a slednji še niso povsem izpregli.

    Aldo Rupel