Od domačega latnika do ...

Od domačega latnika do ...

Od Düsseldorfa do Cegla

Mlada in najmlajša generacija Sturm

Sturmovim na Ceglem pravijo Pri Andričevih po kraju Andritz blizu Düsseldorfa, od koder izvira rodbina, ki je prišla v Brda pred okrog sto petdesetimi leti.
Na robu Prevale živi že šesta generacija. Denis in Patrick postopoma prevzemata od očeta Oscarja delovne postopke in trženje vinskih proizvodov, ki zorijo v Dugem in Skončevem, na Travniku, Rušcu in Dolgi njivi ter Pri žegnu.
Brata sta obiskovala osnovno šolo na Plešivem, srednjo v Krminu, nato sta se strokovno usposabljala v Čedadu. Patrick se je posvetil kmetiji, Denis je nadaljeval študij ekonomije v Milanu, kar se vinogradniški kmetiji obrestuje pri današnjem zapletenem računovodstvu in zahtevnem trženju. Oba sta izkušnje dopolnjevala v Toskani in oklici Verone.
Pri gojenju trt in vinski proizvodnji sledijo tradicionalnim postopkom; usmerjajo se v iskrena, sveža in lahka bela ter v enoletna, triletna in petletna rdeča vina. Zunanjo delovno silo potrebujejo le junija meseca za redčenje grozdov na trtah in med trgatvijo, ki traja od konca avgusta do konca oktobra. Pričnejo z tujimi belimi sortami, sledita avtohtona rebula in friulano (beri tokaj), zaključijo pa z rdečimi zato, ker želijo pridobiti krepak proizvod.
Petnajst odstotkov celote je caberneta, merlota in refoška (tega daleč naokrog gojijo samo pri Andričevih), ostalo pa zaobjemajo friulano, rebula, sivi pinot, cabernet sauvignon.
Razred zase sta beli andritz - samo 1.500 steklenic in rdeči andritz - zgolj 600 steklenic. Polnijo jih le z letinami odlične kakovosti in iz izsušenih jagod. Rdeča vina in beli andritz zorijo v lesenih sodih, vsa ostala pa v jeklenih. Očarljiv je zlasti pogled na nizko in z zasenčenimi svetili osvetljeno klet z okrog sto sodi standardnih prostornin.
Maloprodaja v poletnih mesecih je naravnost bohotna. Ker leži domačija ob eni izmed glavnih briških cest, se na njej ustavljajo zlasti nemško govoreči obiskovalci, ki jih privlačijo zelo sporočilne nalepke zaradi nemško zvenečega priimka, predvsem pa zaradi pohval, ki jih slišijo pri prijateljih in znancih. Kapilarna prodaja poteka predvsem v Furlaniji Julijski krajini, Venetu in Poadižju.
Prodaja na debelo poteka na velikih sejmih (Verona, Düsseldorf, Vinitalia v Hongkongu) in preko uvoznikov na Japonskem in v ZDA. Zelo domiselni sta nalepka in oznaka. Prva je v klasičnem slogu, druga v sodobnem. Slednja je računalniški prikaz valovanja zraka, ki je povezano s pojmom viharja, kar nemška beseda Sturm tudi pomeni. Na prvi pa je izsek Giorgionijeve slike Nevihta s štirimi osnovnimi snovmi: vodo, zemljo zrakom in ognjem.

  • Vsak teden beremo in poslušamo napovedi, kako naj se goriška krajina ovrednoti, da postane dovolj privlačna za tokove obiskovalcev. Vselej se ob vrsti krajinskih in zgodovinskih postavk omenja proizvodnjo raznih sort vina.
    Kakšen je ta vinogradniški svet danes, kako razmišljajo in delujejo mladi gospodarji, ki sicer že nadomeščajo svoje starše, a slednji še niso povsem izpregli.

    Aldo Rupel