Naš športnik 2014

Naš športnik 2014

Kanuista Taljat in Božič, Žakljeva in ND Gorica

Koper,21.05.2015 Stadion Bonifika, Nogomet, Pokal Slovenije, finale, Nk Maribor-Nk Gorica

Svetovna prvaka v slalomu na divjih vodah Sašo Taljat in Luka Božič, evropska prvakinja v olimpijskem krosu in zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, gorska kolesarka Tanja Žakelj ter nogometaši Nogometnega društva Gorica, letošnji zmagovalci slovenskega pokala, so najboljši »čezmejni« športniki Primorske po izboru novinarjev Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria, Primorskih novic, Deželnega sedeža RAI za FJK - slovenski programi, Primorskega dnevnika in spletne strani slosport.org.

Priznanja smo jim na 31. prireditvi naš športnik 2014, pri izvedbi katere sodeluje tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, slovesno podelili sinoči v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža v Gorici.

Najboljše primorske športnike smo drugič doslej izbirali v enotni kategoriji. Nov format, po katerem je konkurenca poenotena in torej še močnejša, so slovenski športniki iz Italije »prestali« letos še boljše kot lani. Prvič stojijo namreč na virtualnih stopničkah. Med moškimi se je namreč števerjanski odbojkar Loris Manià, ki je bil med nominiranci tudi lani, s 5. povzpel na 3. mesto izbora, k čemur je prav gotovo pripomogla njegova uvrstitev v polfinale končnice najvišje italijanske odbojkarske lige v dresu Modene, prejšnji teden pa se je s svojim novim klubom iz Latine s 6. mestom po prvem delu uvrstil v državni pokal, ki bo na sporedu takoj po novem letu. V izboru je pred njim le še vrhunski jadralec iz Izole Vasilij Žbogar, dobitnik srebrne medalje na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu finn in hkrati že zanesljiv udeleženec prihodnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Za moški del izbora sta bila nominirana tudi jadralca JK Čupa Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta, 19. na letošnjem svetovnem prvenstvu v razredu 470. Pristala sta na 6. mestu. Pred njim sta še nogometaš Maribora, Koprčan Mitja Viler ter izolski odbojkar Verone Mitja Gasparini.
Visoko tretje mesto, a v ekipni konkurenci, so letos, kot prva ekipa iz zamejstva (odbojkarji Sloge Tabor so bili lani četrti), osvojili košarkarji Jadrana, ki jim je po skoraj dveh desetletjih uspel veliki met, vrnitev v italijansko B-ligo. Med njimi in zmagovitimi nogometaši Gorice, so le še nogometaši FC Luka Koper, ki so bili v minuli sezoni 2. v državnem prvenstvu Slovenije. Tudi v tej kategoriji sta bili dve moštvi iz Italije. Nogometaši NK Kras, ki so v minuli sezoni dosegli napredovanje v državno D-ligo, po ukinitvi 2. divizije, je zdaj to 4. italijanska liga, so pristali na visokem 4. mestu, za njimi so tudi košarkarji KK Portorož, ki prvič nastopajo v 1. slovenski ligi in odbojkarji Salonita iz Anhovega, letošnji zmagovalci državnega pokala.

V ženski konkurenci sta se za Idrijčanko Tanjo Žakelj uvrstili jadralki portoroškega Pirata v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta na EP v Atenah osvojili bronasto medaljo, na svetovnem prvenstvu v španskem Santanderju pa sta si zagotovili nastop na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2016. Na 3. mestu je teniška igralka iz Kopra Andreja Klepač, ki je v zanjo letošnji najuspešnejši sezoni v dvojicah osvojila dva turnirja WTA (New Haven in Baastad).
Sledijo komaj 18 let stara odbojkarica Eva Mori iz Kanala, ki je iz vrst kamniškega Calcita prestopila med poletjem v vrste sedemkratnega evropskega prvaka Foppapedretti iz Bergama, umetnostna kotalkarica Lucija Mlinarič, ki je preživela raka na dojki in osvojila srebrno in bronasto medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji in dve zlati na evropskem prvenstvu v Italiji. Krog nominirank je na 6. mestu sklenila namiznoteniška igralka iz Trsta Ana Bržan. Nekdanja igralka Bor in Krasa je na državnem prvenstvu v Terniju nepričakovano osvojila 3. mesto v ženskih dvojicah.
Tako Žakljeva kot Taljat/Božič in Žbogar v Sloveniji visoko kotirajo tudi na državni ravni. Na letošnjem izboru za športnika Slovenije sta bila namreč novogoriška kanuista tretja (sicer v ekipni konkurenci), idrijska gorska kolesarka je bila četrta (lani celo druga za Tino Maze!), izolski jadralec, ki je bil leta 2004, ko je na OI v Atenah osvojil bronasto odličje v razredu laser, celo najboljši športnik Slovenije, pa deveti.

 • VRSTNI RED

  Ženske
  1. Tanja Žakelj 112
  2. Tina Mrak
  in Veronika Macarol 71
  3. Andreja Klepač 39
  4. Eva Mori 37
  5. Lucija Mlinarič 32
  6. Ana Bržan 21

  Moški
  1. Sašo Taljat
  in Luka Božič 96
  2. Vasilij Žbogar 73
  3. Loris Manià 47
  4. Mitja Viler 39
  5. Mitja Gasparini 36
  6. Jaš Farneti
  in Simon Sivitz Košuta 21

  Ekipe
  1. ND Gorica 98
  2. FC Luka Koper 80
  3. ŠZ Jadran 45
  4. NK Kras 31
  5. KK Portorož 30
  6. OK Salonit Anhovo 28