EXPO 2015

EXPO 2015

Zdravje, narava in ... igralnice

Jerneja Lampret, Mairim Cheber in Evgen Ban; spodaj šavrinke in portoroška atrakcija

Slovenija se je v soboto in nedeljo uradno predstavila v središču Milana, in sicer na dvodnevnem dogodku v stekleni piramidi Expo Gate, ki stoji na lepi lokaciji ob trgu Cairoli s čudovitim pogledom na mogočno obzidje gradu Sforza. Po uradni novinarski konferenci z ministrom Počivalškom in drugimi gosti se je na pobudo javne agencije Spirit začela »maratonska« prireditev, na kateri so se pod veščim vodstvom Evgena Bana in Mairim Cheber predstavile občine, podjetja in kuharji iz različnih slovenskih regij.

Številni obiskovalci, med katerimi so bili tudi novinarji raznih italijanskih turističnih revij in spletnih strani (med njimi so bili tudi specialisti za golf, hišne ljubljenčke in druga posebna področja), so si radovedno ogledovali stojnice s promocijskim gradivom iz krajev od Primorske do Prekmurja. Med gosti se je sprehajal ljubljanski zmajček, zelo čedni so bili gospe in gospodje v plemiških oblačilih iz 13. in 14. stoletja (iz Združenja zgodovinskih mest), velik poudarek je bil seveda na toplicah, ki vsako leto privabijo v Slovenijo veliko število italijanskih turistov.

Kuharski mojstri z raznih koncev Slovenije so pred občinstvom pripravljali tipične jedi, sledile so degustacije, na delu so bile idrijske klekljarice, na trgu pred zgradbo so mimoidoči Milančani in japonski turisti posebno cenili glasbenike ter Šavrine in anka šavrinke, člane istoimenskega kulturnega društva iz Gračišča, ki so v tipičnih oblačilih (ženske pa tudi s košaro na glavi) peli in se nastavljali fotoaparatom. Evgena Bana je marsikateri Milančan (in Milančanka) prepoznal, saj je deset let živel v tem mestu in dolgo vodil zelo gledano oddajo na televiziji TeleLombardia.

Geslo slovenskega nastopa je »zelena, aktivna, zdrava«, ker je Slovenija raznolika država, prekrita z gozdovi ter primerna za izlete v gore in na obalo. V Slovenijo zahajajo kolesarji, plezalci in drugi ljubitelji dejavnosti na prostem. No, v piramidi Expo Gate pa je bila daleč največjega zanimanja deležna ... ruleta. Tja jo je postavil Casinò Portorož. V vrsti se je trlo ljudi, »kolo sreče« je nanje delovalo kot magnet. Vemo, da so slovenske igralnice med Italijani zelo priljubljene in da so gostje pri igralnih avtomatih izjemno aktivni. Težko pa bi bilo trditi, da ima ta konjiček kaj opraviti z naravo ali zdravim življenjem.

  • EXPO GATE - Dvodnevna maratonska predstavitev slovenskih regij v središču Milana