EXPO 2015

EXPO 2015

Paviljon petih čutov konkurenčen in dinamičen

Arhitekt Edvard Blažko

Načrt za slovenski paviljon so izdelali v ljubljanskem biroju SoNo. Arhitekt Edvard Blažko (z njim je bil tudi Marko Volk) je na gradbišču razlagal novinarjem, kako so si načrtovalci vse skupaj zamislili. Arhitekti iz tega biroja so med drugim sooblikovali tudi načrt za novo knjižno središče na Trgu Oberdan v Trstu.

Blažko je razložil, da je paviljon sestavljen iz petih delov, »ker smo izhajali iz gesla I feel Slovenia (Čutim Slovenijo) in torej iz petih čutov. Prvi del je najvišji in najbolj opazen iz glavne ulice, potem pa je vsak naslednji del za pol metra nižji - vse do najnižje točke. S tem smo hoteli prikazati razgibanost Slovenije«.

Kaj bomo doživeli v notranjosti paviljona?
Pri načrtovanju instalacij nam je pomagal umetniški direktor Matija Kocbek. Predstavili bomo sol, med, mineralne vode, Triglav in merjenje črnega ogljika, projekt pilota Matevža Lenarčiča.

Kaj ste hoteli sporočiti obiskovalcem?
Najpomembneje je bilo za nas pokazati, da znamo tudi Slovenci zgraditi zahtevno zgradbo v tujini. Drugi cilj je bil ta, da se razstava odpre navzven, da jo bodo videli tudi tisti, ki ne bodo zašli v paviljon.

Na tem ogromnem gradbišču je za arhitekte marsikaj zanimivega, verjetno se med sabo primerjate. Ste si ogledali druge paviljone?
Seveda sem si ogledal. Zdi se mi, da je naš paviljon zelo konkurenčen in dinamičen, tehnologija je inovativna. Je pa res, da so nas razpoložljiva finančna sredstva omejevala, saj so drugi paviljoni veliko dražji. A vseeno se mi zdi, da je naše sporočilo jasno, kar ne velja za vse ostale.

Kakšna je bila vloga vaših sodelavcev iz Trsta?
Zelo pomembna. Če ne bi bilo njih, ne bi bilo paviljona.