Naš Športnik 2016

Naš Športnik 2016

Tina Mrak in Veronika Macarol

Tina Mrak in Veronika Macarol

Portoroški jadralki razreda 470 sta prvi skupni olimpijski ciklus zaokrožili z olimpijskim nastopom v Braziliji. Šesto mesto z največje športne prireditve je nedvomno vrhunska uvrstitev, glede na okoliščine pa so olimpijske igre jadralkama vendarle prinesle tudi nekaj grenkega priokusa. Želeno olimpijsko odličje sta odnesli dve diskvalifikaciji, predvsem tista v zadnji kvalifikacijski regati. Po prihodu v cilj sta bili namreč pred zadnjo regato v odličnem položaju za odličje, toda sodniki so nato vendarle sprejeli pritožbo japonske posadke. Tina Mrak in Veronika Macarol sta nato gladko dobili regato za kolajne, v kateri pa so bile bolj v ospredju taktične vožnje posadk, ki so bile uvrščene pred njima. Sicer sta v Riu vseskozi jadrali tik pod vrhom. Poleg dveh diskvalifikacij, ki sta jima odnesli medaljo, in zmage v zadnji regati, sta Primorki v ostalih plovih osvojili drugo, dve četrti, dve peti, dve šesti in dvanajsto mesto.
Čeprav je bila sezona v celoti posvečena olimpijskemu nastopu, sta jadralki portoroškega Pirata vrhunsko pripravljenost potrdili že aprila na evropskem prvenstvu jadralnega razreda 470 v Španiji, kjer sta osvojili bronasto odličje.
V zadnjih treh letih sta tako Tina Mrak in Veronika Macarol na evropskih prvenstvih enkrat zmagali (2015) in bili dvakrat tretji (2014, 2016). Ker so v jadranju evropska prvenstva odprtega tipa in na njih običajno nastopajo najboljše posadke z vseh celin, ti dosežki potrjujejo, da Primorki vsa ta leta sodita v sam svetovni vrh.
(bg)

  • Tina Mrak je rojena 6. februarja 1988, doma je iz Seče pri Portorožu.
    Veronika Macarol je rojena 28. marca 1987, doma je v Kopru.
    Nastopata za JK Pirat Portorož.
    Najboljši dosežki - evropski prvakinji 2015; tretji na EP v Atenah 2014 in Palmi de Mallorci 2016; peto mesto na SP leta 2014; šesto mesto na olimpijskih igrah 2016.