Naš Športnik 2016

Naš Športnik 2016

Špela Ponomarenko Janić

Špela Ponomarenko Janić

Res je, da na olimpijskih igrah štejejo le medalje, a koprska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se lahko upravičeno ponaša tudi s sicer nehvaležnim četrtim mestom, ki ga je v Riu osvojila na 200-metrski razdalji. Pred odhodom v Brazilijo je bilo v slovenski olimpijski odpravi gotovo več drugih adutov za odličje. Tudi med kajakaši so bili visokih pričakovanj deležni predvsem njeni reprezentančni kolegi na divjih vodah. Špela Ponomarenko Janić ni bila v središču pozornosti, a je članica KKK Žusterna natanko vedela, po kaj gre na svoje tretje olimpijske igre. Ker je že v Pekingu pred osmimi leti osvojila šesto mesto na 500 metrov in je nato dosegla še kopico vrhunskih uvrstitev na velikih tekmovanjih, je bilo jasno, da se v Riu ne bo zadovoljila z obrobno vlogo. Pri 35 letih pa je pridobila že dovolj športnih in življenjskih izkušenj.
Zahtevna polfinalna skupina in napet boj s svakinjo Natašo Janić, v katerem si je priveslala finale A na najkrajši razdalji, sta ji dala nov zagon v zaključnem sprintu za zmagovalni oder. Medalja je bila blizu in hkrati daleč. Pred njo so se zvrstile tri tekmovalke, ki v zadnjem obdobju predstavljajo sam vrh sprinta, na čelu z Novozelandko Liso Carrington. Vsakršno obžalovanje po četrtem mestu v takšni razporeditvi moči bi bilo odveč. Pričakovanja v javnosti so pred 500-metrsko preizkušnjo razumljivo narasla, a je bilo jasno, da bodo na svoj račun prišle specialistke za daljšo razdaljo, kjer je Špela osvojila deseto mesto.
Koprska kajakašica se je v letu 2016 dobro odrezala tudi na tekmah za svetovni pokal, kjer je v skupnem seštevku osvojila tretje mesto.
(aso)

  • Rojena 2. oktobra 1981.
    Nastopa za KKK Žusterna.
    Najboljši dosežki - srebro na svetovnem prvenstvu 2006 na 200 metrov, bron na SP 2007 na 200 m, bron na SP 2013 na 200 m, bron na EP 2012 na 500 m; 4. mesto na na olimpijskih igrah 2016 na 200 m, 6. mesto na OI 2008 na 500 m.