Naš Športnik 2016

Naš Športnik 2016

Tanja Žakelj

Tanja Žakelj

Večkratna državna, evropska in svetovna prvakinja, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v olimpijskem krosu ter nosilka Bloudkove plakete, Tanja Žakelj, je pri zrelih 28 letih dodobra spoznala, da v življenju pot ne vodi samo navzgor. Konkurenca v njenem mladem športu je vse hujša. Gorsko kolesarstvo prodira v nove države, kjer v ta šport veliko vlagajo. Na površje prihajajo novi talenti iz Evrope, Severne Amerike, Avstralije in Afrike, ki ogrožajo staro elito. S tem se je trdega dela na hribovski kmetiji v Ledinah vajena Tanja spoprijela z običajno nepopustljivostjo. Po slabem prvem delu sezone, ko se je na tekmah svetovnega pokala vrtela med tretjo in četrto deseterico uvrščenih, je na najpomembnejših tekmah dokazala, da je še vedno med najboljšimi. Na evropskem prvenstvu je zasedla sedmo mesto, na poletnih tekmah svetovnega pokala v Kanadi in Andori je bila sedma in osma, kar je veliko obetalo tudi na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Za potrebe olimpijskih iger si je Žakljeva doma celo pripravila podobno progo. V Riu je s taktično dobro vožnjo zadržala v začetku priborjen položaj in osvojila 13. mesto.
Z vsem doseženim je tudi letos Tanja daleč najboljša slovenska kolesarka. Žal po dopinškem suspenzu nekdanje olimpijke Blaže Klemenčič v domovini nima primerne konkurence. V sodelovanju z domačini in z idrijskim kolesarskim klubom Sloga 1902 si v svojem okolju prizadeva za popularizacijo gorskega kolesarstva s tekmami za pokal Tanje Žakelj v vzponu in krosu.
(im)

  • Rojena 15. septembra 1988, doma je v Ledinah nad Idrijo.
    Nastopa za ekipo Unior Tools.
    Najboljši dosežki - olimpijske igre - 10. leta 2012; svetovna prvenstva - prvakinja 2006 (mladinke) in 2008 (U-23), četrta v elitnem razredu (2014); svetovni pokal - zmaga (2013) in bron (2014) v skupnem seštevku; evropska prvenstva - prvakinja 2006 (mladinke) 2013 in 2014 (članice).