Naš Športnik 2016

Naš Športnik 2016

Uigrani par Ban-Cheber

Evgen Ban in Mairim Cheber

Drevišnji skoraj poldrugo uro trajajoči program prireditve Naš športnik (začetek ob 20. uri, svetujemo vstop v dvorano do 19.45 zaradi prenosa v živo na valovih Radia Trst A in Radia Koper) v občinskem gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu bosta vodila radijski in televizijski show-man Evgen Ban ter radijska in televizijska voditeljica Mairim Cheber, ki sta nam razkrila nekatere utrinke večera, zavestno pa sta nam prikrila marsikatero presenečenje.
»Športna prireditev bo letos povezana s 25-letnico osamosvojitve Slovenije, tako da bo začetek večera nekoliko drugačen v primerjavi s prejšnjimi leti. Ob vhodu v gledališče Franceta Prešerna v Boljuncu si bodo lahko gostje ogledali multimedijsko fotografsko razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico ter s profesorjem in raziskovalcem Gorazdom Bajcem,« pravi eden izmed dveh voditeljev in operativni tajnik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji Evgen Ban, ki poudarja, da bo vezna nit razstave 25-letnica osamosvojitve Slovenije, predstavili pa bodo tudi utrinke z nekdanjih nagrajevanj Našega športnika. »Večer se bo nato pričel z videoposnetkom, ki bo povezoval četrtstoletja samostojne Slovenije s športnim gibanjem Slovencev v Italiji, spremno besedilo pa je pripravil novinar Marij Čuk,« razkriva Ban, ki med drugim omenja, da bodo na platnu predvajali tudi »video-pozdrav« ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.
Po predvajanju videoposnetka bo oder »zasedla« vokalna skupina Anakrousis, ki bo zapela skladbo Vsi smo Slovenija. Avtor besedila in glasbe je Evgen Ban, za aranžma pa sta poskrbela Aljoša Saksida in Jari Jarc. Glasbeno kuliso bosta dodatno zapolnila pevka Marta Donnini in kitarist Francesco Torricelli. »Glasbenika sta pripravila posebni verziji dveh slovenskih hitov. Enega ne bom razkrival, za drugega pa lahko povem, da gre za skladbo, ki večkrat odmeva na športnih dogodkih na največjih stadionih v Sloveniji in dokazuje, da Slovenija gre naprej,« dodaja operativni tajnik ZSŠDI. Na odru se bodo med drugim zvrstili športniki domačega športnega društva Breg, saj je Občina Dolina soorganizatorka dogodka, svoj doprinos k prireditvi bo ponudil tudi dolinski župan Sandy Klun, ki je med drugim nekdanji nogometaš. »Protagonisti večera bodo seveda prejemniki nagrad. Mi bomo le dodatno oplemenitili njihovo vlogo. Tudi športniki so namreč akterji slovenske zgodovine. Nagrade pa tokrat ne bodo podeljevali le atleti ali nekdanji športniki, toda osebe, ki so nekako povezane s 25-letnico osamosvojitve,« pravi Ban, ki obljublja, da bodo večer popestrile projekcije. Evgena smo tudi vprašali, koliko dogodkov je letos vodil in če je sploh Naš športnik Banova zadnja obveznost v koledarskem letu 2016. »V Kopru bom še 30. decembra vodil prihod Dedka mraza s Tinkaro Kovač. Sploh ne vem, koliko večerov sem letos vodil, veliko jih je bilo,« zaključuje Ban, ki se v Boljuncu ne bo prvič znašel v vlogi sovoditelja z Mairim Cheber.
Dvojica Mairim Cheber - Evgen Ban je namreč že sodelovala na Prešernovi proslavi, ki jo je organiziralo ZSŠDI, skupaj pa sta Evgen Ban in Mairim Cheber že vodila dogodek Expo Gate oz. predstavitev slovenskega paviljona pred začetkom svetovne razstave Expo v Milanu. »Z Evgenom sva se v Milanu odlično ujela, poznava pa se že mnogo let,« pravi Mairim Cheber, ki je podelitev nagrad Našega športnika že vodila s Petrom Verčem leta 2010 v Gorici. »V bistvu se na Našem športniku vsako leto prepletata šport in glasba, tako da je dogodek primeren za vse okuse. Publiko vabimo, naj se večera udeleži, saj bo v Boljuncu zabavno, pestro in raznoliko,« poudarja Cheberjeva, ki je v koledarskem letu 2016 vodila mnogo manj prireditev v primerjavi z Evgenom Banom.
»Letos sem bila na porodniškem dopustu, tako da sem se večinoma posvetila malemu Tristanu. Naš športnik bo tako drugi dogodek, ki ga bom vodila, če seveda ne upoštevano službenih obveznosti. Pred tem sem letos sodelovala pri zaključku festivala medgeneracijske ustvarjalnosti - projekta Iz roda v rod, ki ga je izpeljal Krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje KRUT,« zaključuje Mairim Cheber.
(av)